Deze week was een beetje zenuwslopend. We hadden ons ingeschreven voor een donatie van een bedrijf dat maatschappelijke projecten wil steunen. Echter 70 projecten hebben zich ingeschreven en wie er gefinancierd wordt hangt af van het aantal stemmers. We waren het enige natuurproject en verder waren er nogal wat projecten voor jongeren. Die jongeren hebben een veel groter sociale media netwerk en onze mede natuurminnaars hebben dat niet zo. Deze week hebben we 3000-4000 mensen in ons netwerk benaderd en …. maar ongeveer 200 daarvan hebben hun stem uitgebracht. Dat houdt dus niet over. Na een week stemmen staan we dus nog net op plek 15 maar die plek zijn we dus zo kwijt.  Het gaat dus wel om €70.000, waarvoor wij voor €700.000 nieuwe natuur kunnen

aanleggen.

Bloemenweides

De bloemenweides zijn half juni op hun mooist (zie foto).  We zien met veel genoegen dat iedereen loopt te genieten en te fotograferen op onze 20 ha bloemenweides …. maar het is jammer dat bijna niemand zich aanmeldt om te komen helpen bij het maken en onderhouden ervan. Dat geeft dus een beetje gemengde gevoelens. Op zaterdag 11 juni hielden we een fietstocht voor belangstellenden in Heemstede en op 19 juni is er een fietstocht in Hoofddorp.

Een van de plekken waar we langsgaan is bij de ratelaarvelden. Er zijn een paar plekken waar die zo massaal opgekomen zijn, dat ze alle gras weggedrukt hebben. Dat kunnen ze omdat het een halfparasiet is die gras leeg zuigt. Een prima ecologische manier om verruigd grasland om te zetten in bloemrijk grasland zonder de hulp van grote machines (en de daarbij behorende kosten). Daar gaan we later in de maand tientallen kilo’s zaad oogsten om nog weer meer verruigd gras terug te dringen.

 

De  projectenweek

Haf juni gaan niet alleen de klaprozen in bloei, maar het is 3 maanden na de start van de lente en alles groeit explosief. Dit gebeurt ook op onze groentetuinen dus we waren deze week met man en macht aan het wieden, verspenen en oogsten zoals Nieuw Zeelandse spinazie, aardbeien, de eerste peulen, courgettes en de eerste frambozen en kruisbessen.

Op zaterdag was het flink warm dus het was heerlijk dat we in het Sorghbosch konden werken in de schaduw van 100- 350 jaar oude bomen. We trekken daar de overmaat aan vooral esdoorns weg zodat de waardevollere bomen zoals lindes, kersen, eiken en hulst beter tot hun recht komen.

Graag krijgen we reacties op onze blogs en suggesties voor onderwerpen.

Franke van de Laan

Stichting MEERGroen

Meerbomen.nu

Klimaatburgemeester Haarlemmermeer