Stemmen voor Biodiversiteit
Ecologisch beheer en financiële waarde toekennen zijn twee zaken die elkaar helaas nogal lijken te bijten. In deze samenleving wordt er veel gepraat over de waarde van groen maar al 80 jaar wordt er elk jaar 5 of 10 % verder op bezuinigd. Dus erg ruim in onze financiën zitten we meestal niet. Toch is er van alle kanten wel iets te regelen. Zo konden we een plan voor meer bloemenweides in 5 gemeentes indienen waar we mogelijk €70.000 voor kunnen krijgen maar dat hangt af van uw medewerking! Dat geld wordt nl alleen toegekend als we in de top 3 van de meeste stemmers komen. Dus graag uw hulp bij het verkrijgen van zoveel mogelijk stemmen voor ons project ‘Ruimte voor biodiversiteit’. De link om te stemmen staat bovenin op de homepage van stichtingmeergoen.nl. En iedereen kan via LinkedIn en Facebook 2x 10 punten toekennen. Wij rekenen op u!
Italië
Ik heb een jaar of 5 in Italië bij de FAO gewerkt en daar hebben we met een paar vrienden een dorpje met 3 ruïnes en 3 ha land in Umbrië aan overgehouden. Inmiddels zijn de ruïnes gerestaureerd en komen we er al een jaar of 40 steevast in het voorjaar langs. De meeste mensen gaan naar de Middellandse zee regio in de zomervakantie als het daar bloedheet en alles verdord is. Vanaf 15 mei is de grond nog vochtig van de winterregens en komt er dagelijks een graadje bij. Tussen 15 mei en 15 juni explodeert daar, nog 2x zo hard als in Nederland, de bloemweelde en de bijbehorende biodiversiteit. Dat is dus de tijd om daar te gaan genieten. Natuurlijk hebben mijn vrienden de huizen en ik het land geadopteerd met de 450 soorten planten, truffels, wijn- en olijfgaard, stekelvarkens, boomkikkers, wilde zwijnen, vossen, 10 soorten hagedissen, dassen, Wielewalen, Bijeneters, Hoppen, slangen en nog veel meer. Mijn vakantie bestaat ook daar, net als in Nederland, uit het uit de bramen en bomen kappen van het terrein. Maar naast dat fysieke genieten zijn er nog tientallen, Etruskische Romeinse, Renaissance, Middeleeuwse en geologische, landschappelijke, culinaire en culturele zaken waar je van kunt genieten als het tussen 10 en 16 uur te warm is om te werken. Ons weekje is dus drie dubbelop genieten. Een (wilde) das knabbelde onze uitgespuugde olijvenpitten verder af op minder dan 1 meter van waar wij buiten zaten te eten en in de buurt ritselde het van muurhagedissen, schorpioentjes, hazelwormen en zelfs een adder.
Naast het op orde brengen van het erf en de toegangsweg heb ik deze periode ook gebruikt om te kijken hoe we de meerbomen.nu. aanpak ook naar de Middellandse Zee regio kunnen uitbreiden. Het seizoen is daar heel anders. Met name de 3 maanden extreem droge periode van juni t/m augustus is een uitdaging maar ook de stenige grond waar wortels moeilijker onbeschadigd uitgehaald kunnen worden. Ook is er al vrij veel bos waardoor in Italië de urgentie van bomen planten minder gevoeld wordt dan in Nederland. Maar van de 30 voorkomende soorten op ons terrein kon ik er 15 met mooie oppervlakkige wortels goed de grond uit krijgen. Wellicht moeten we daar het ene winterseizoen oogsten, deze exemplaren vervolgens gedurende een zomer tussentijds verzorgen voor extra mooie wortels en dan het volgende winterseizoen meteen vanaf september uitplanten.
Nederland
Bloemenweides
Het is altijd weer een geregel om de 50 MEERGroen projecten in mijn afwezigheid goed achter te laten, maar waar een wil is, is altijd een weg. Zo komen er allerlei kwaliteiten boven bij mensen als ze de gelegenheid krijgen om zelf initiatieven te nemen en op veel projecten zijn werkgroepen actief die al jaren bezig zijn. De meest voldoening scheppende ervaring van deze week afwezigheid was dat 1 vrijwilliger van 2 halve dagen naar 5 dagen meedraaien wilde opwaarderen omdat hij er zoveel plezier in heeft en energie van krijgt.
In deze periode is de explosie van de bloemenweides goed op gang gekomen en kleurt alles rood, blauw en geel van de klaproos, korenbloemen, gele ganzenbloem, ratelaar of mosterd. Een genot om naar te kijken en overal zijn mensen (die denken dat de gemeente dit verzorgt…) aan het fotograferen.
Park 2020
In deze week is er door een advocaat actie genomen i.v.m. de eis dat we per 1 juli weg moeten van Park 2020. Twee jaar lang vriendelijk vragen van onze kant of e.e.a. netjes geregeld kon worden had minder effect dan 1 briefje van een advocaat: toen was het in 3 uur geregeld dat we 1,5 jaar achterstallige facturen betaalt krijgen en dat we nog nader in overleg gaan over een vervolg- en overdraagtraject.
Heemstede
In Heemstede zijn er interessante ontwikkelingen op gang gekomen. Sinds 2011 zijn wij er actief en elk nieuw college ziet steeds meer de waarde in van wat we in het openbaar gebied en met sociale cohesie doen. Deze week is er een college aangetreden die ons werk als speerpunt in het collegeprogramma heeft gezet. Eindelijk!
Graag krijgen we reacties op onze blogs en suggesties voor onderwerpen.
Franke van de Laan
Stichting MEERGroen
Meerbomen.nu
Klimaatburgemeester Haarlemmermeer