Vanaf deze plek willen wij u wekelijks informeren over bijzondere natuurfenomenen in Heemstede. We hopen ook dat u onze ogen en oren wilt zijn voor interessante of onbekende zaken die wij graag nader uitdiepen.
Wat speelt er in de natuur: Heksenpad: ecologie, bewegen en cultuurhistorie
Veel mensen hebben het heksenpad op Meermond al ontdekt, maar kennen de bijzondere achtergronden niet. Het Heksenpad is een knuppelpad zoals die in moerassig Nederland overal aangelegd. Een knuppelpad maakt het mogelijk droog door natte sompige terreinen te komen. In Meermond ligt nog geen heel klein snippertje van sompig Nederland. Het is een overhoekje van een terreintype wat heel zeldzaam is geworden. In 2015 hebben we dat knuppelpad aangelegd zodat iedereen kennis kan nemen van de 40-60 bijzondere (bijna uitgestorven) soorten die hier nog voorkomen: deze soorten staan er bv: gewone koekoeksbloem, wateranjelier, waterscherm, moeraskartel blad, grote ratelaar, rietorchis, watermunt, wateraardbei, moerasvaren koningsvaren, brede stekelvaren, kale jonker, moeraswalstro, moerasvergeetmijniet, water ral, nachtegaal, etc. Dit pad heet heksenpad door de meest opvallende soort: de pluimzegge. Die kan wel 1 m hoog worden en lijkt net op een heks die tot over haar mond in de blubber is weggezakt. Voor kinderen die hier spelen, is dat een geruststellende en spannende gedachte. Die heksen zijn dus niet meer zo eng. Vroeger was het springen van pluimzegge tot pluimzegge de 2e manier om door een moeras te komen en zo vijandige legers van Romeinen, Spanjaarden en Fransozen te verslaan. Wij Hollanders, Friezen en Batavieren wisten daar wel raad mee. Het heksenpad is een van de weinige plekken die niet met een leuning en rubber matten is ‘beveiligd’ maar daardoor verliest de jeugd wel zijn motorische vaardigheden. Maar kinderen zouden geen kinderen zijn, als ze niet graag over de ongelijke boomstammetjes zouden rennen. Met een knipoog naar de ouders, juf of de BSO begeleider die achter de kinderen aanloopt, staat erbij de ingang een bordje: ‘heksenpad: Gevaar, niet betreden’. Maar dat moet je dus juist wel doen, want 5 m verder staat: ‘Durf je nog?’.
Wat gebeurt er al?
Elke vrijdag werken we met de MEERGroen werkgroep in Meermond. Dan kunnen we uitleg geven over de vele bijzondere planten, insecten, vogels en zelfs vossen die er in dit natuurparadijs voorkomen. Zeker nu de komende weken de klaprozen en andere akkerkruiden in bloei ontploffen, is dat extra de moeite waard.
Wat kunt u zelf doen?
Langs komen voor een rondleiding of nog liever: af en toe of structureel meewerken om de ecologische potentie van Meermond tot expressie te brengen: Als je zelf meedoet, is het altijd leuker en mooier dan dat je alleen maar consumeert wat anderen gemaakt hebben.
Het is leuk en voldoening scheppend om samen er iets moois van te maken. Voor meer info en om een keer te komen kijken, te helpen of met een vraag: info@stichtingmeergroen.nl