Mei vakantie
Deze week domineerde in het nieuws dat de massa’s die ons land per vliegtuig proberen te ontvluchten vast kwamen te zitten op Schiphol. Wij hebben een heleboel bijgedachten bij deze situatie:
1:De eerste is dat we ons land en ons werk blijkbaar zo onaantrekkelijk hebben gemaakt dat ‘vrij’ zijn voor de meeste mensen betekent dat ze meteen weg willen. Dat is geen goed teken voor dit landje wat we meestal als welvarend en gelukkig proberen voor te stellen.
2:En dan de massaliteit waarmee dit gebeurt. Het blijkt maar weer eens dat er weinig mensen zijn die de ernst van de klimaatcrisis kunnen inschatten: Elke vlucht kost tussen de 50.000 of 150.000liter aan kerosine. De vakantiegangers verruilen dus ons land wat vol staat met beton en asfalt voor een ’idyllisch’ oord, waar, om die massaliteit te accommoderen, alles ook met beton wordt volgestort zodat er van de rust (en het natuurschoon?) waar men naar verlangd weinig meer overblijft. En als die gebieden versteend en onaantrekkelijk zijn gemaakt, verhuist de karavaan naar een volgend gebied ,waar hetzelfde gebeurt
3: Het heeft er alle schijn van dat er vooral in ‘rechten’ wordt gedacht: in dit geval het recht om op vakantie te gaan. Bij het ’nemen’ van die rechten gaat men voorbij aan het feit dat we de toekomstperspectieven van kinderen en kleinkinderen, de natuur en de derde wereld ontnemen.
4: Vakantie is pas een recent verschijnsel sinds de zestiger jaren de gelegenheid daarvoor geschapen werd. Tot die tijd waren de vrije dagen vooral bedoeld om samen er voor te zorgen dat er voor het komende jaar eten op de plank was. Dat was de topprioriteit toen we nog zelfvoorzienend waren en daar zette iedereen in saamhorigheid de schouders onder.
5: Ik gun iedereen een vakantie, een huis, een auto, een hond, een biefstuk en een gezin. Maar wat we massaal onder het vloerkleed vegen, is dat die persoonlijke rechten door de massaliteit in lijnrechte tegenstelling staan met het algemeen belang. En er is nog geen begin van een maatschappelijke discussie over hoe we die individuele rechten gaan rijmen met het belang van een samenleving die nog 100,000 jaar mee kan. Dat onderwerp wordt angstvallig vermeden in alle duurzaamheids-, politieke en toekomstagenda’s. En toch moeten we daar een keer mee aan de slag. Want ons ecosysteem, de biodiversiteit, de Derde wereld en ook de boeren en de arbeiders trekken het niet langer. En korte lontjes en politieke instabiliteit is het resultaat van dit ‘rupsje nooit genoeg’- en struisvogelgedrag
De massaliteit van het toerisme is een van de vele manieren waarop de mensheid naar de bodem snelt. Ik zie dat met extreme zorg aan. De hobby van MEERGroeners is het om van verwaarloosde terreinen een ecologisch, recreatief en vaak ook cultuur historische pareltje te maken. Als je het geluk buiten je zelf zoekt, vind je het meestal niet. Evolutionair is de mens 10 miljoen jaar in de natuur bezig geweest in kleine overzichtelijke gemeenschappen en daar fysiek en mentaal aan aangepast. Het is een geaccepteerd feit dat mensen in natuur rust en geluk vinden. Toch lijken we dat gevoel er in minder dan 100-150 jaar volkomen kwijt geraakt te zijn door een intense behoefte aan ‘weg wezen’. Onze hobby houdtons bezig in 55 projecten op 1200 ha en daar blijven we fit bij en zonder overgewicht. Ook helpt die hobby ons lichaam om volop resistentie tegen griep, verkoudheid, Corona ,allerlei allergieën en reuma en wie weet ook nog kanker op te bouwen. En onze ecologische voetafdruk blijft minamaal. Ik hoop dat deze overwegingen mensen die dit lezen aan het denken zet over de verschuivende waarden in de verstedelijkte samenleving.
Droog voorjaar
De eerste 14 dagen van mei zijn statistisch gezien samen met de eerste 15 dagen van augustus de meest stabiele mooi weer periodes van het jaar. 85 % van de jaren is dat de tijd dat je hier van mooi weer kan genieten en als bonus is de natuur ook op zijn mooist. Ook dit jaar was het weer top. Omdat we geen behoefte hebben om elders ons heil te zoeken gebruiken we deze periode om zoveel mogelijk terreinen op orde te brengen d.w.z. bloemenweides wieden, groente inzaaien en gezien de 2 maanden droogte overal veel water geven. Daarbij was het een pre dat we nu ook op landgoed Mariënheuvel een pomp functioneert. Dat scheelt 1000 liter per week met gieters uit de vijver halen. Al dat werk geeft elke dag weer enorme voldoening als je er voor gaat en merkt dat je vaak 5 of 10x meer werk uit je handen krijgt dan je van te voren verwacht. En dat helpt ook bij het opbouwen van zelfvertrouwen. De dagelijks nazit na elk project is behalve voor de gezelligheid en als bedankje voor de getoonde inzet, bedoeld omdat gevoel te benadrukken.
Meerbomen.nu.nu actie
Afgelopen zondag 1 mei hebben we de allerlaatste 1200 boompjes van de meebomen.nu actie geplant in een weiland bij Abcoude. De dag erna hebben we het hele meerbomen.nu seizoen geëvalueerd. Daarbij bleek dat er niet 300.000 maar 390.000 boompjes door onze handen gegaan zijn in heel Nederland ,waarvan ruim 150.000 uit onze regio. O ja: de eerste 250 boompjes voor het volgende seizoen zijn al weer aangeleverd. Die staan tot november in potten in een vochtige greppel.
Nomineren voor Duurzame top100 van Trouw
De nominaties voor de duurzame top10 van Trouw 2022 kunnen ingediend worden tot 16 mei. Die duurzame top 100 is een beetje het morele ijkpunt voor duurzaamheid van Nederland geworden. En bijzonder is, dat er daarbij niet naar top-down technici ,politici en wetenschappers wordt gekeken, maar dat men bottom-op initiatieven op de kaart willen zetten. Vanuit de gedachte dat het van onderaf moet gebeuren .Graag zouden we als Stichting MEERGroen weer in de lijst opgenomen worden, want als er een initiatief vanonder af bezig is, dan zijn wij het wel. Daarbij helpt het als zoveel mogelijk mensen in 150 woorden Stichting MEERGroen nomineren in een mail naar deduruzame100@trouw.nl met de website, naam en het persoonlijke mailadres van de contact persoon van het initiatief. Als we als Stichting MEERGroen dan in de picture komen met voldoende nominaties, wordt er door de jury verder navraag gedaan.
Graag krijgen we reacties op onze blogs en suggesties voor onderwerpen.
Franke van de Laan
Stichting MEERGroen
Meerbomen.nu
Klimaatburgemeester Haarlemmermeer