Vanaf deze plek willen wij u wekelijks informeren over bijzondere natuurfenomenen in Heemstede. We hopen ook dat u onze ogen en oren wilt zijn voor interessante of onbekende zaken die wij graag nader uitdiepen.

 Wat speelt er in de natuur: Zwartkop

Veel soorten in de natuur hebben het moeilijk. Maar de zwartkop is een van de soorten die het voor de wind lijkt te gaan. Sinds 1980 is de stand inmiddels met een factor 4 toegenomen. Onze zwartkop is een trekvogel die rond de Middellandse zee overwintert en inmiddels als weer een week of 2-3 terug is. Hij is nu volop bezig zijn territorium uit te zetten en dat gaat gepaard met veel luidruchtig gezang. Je kunt hem overal horen. Zijn zang lijkt op die van de merel maar afgedraaid op 48 toeren. Een ‘turbo merel’ dus en nogal explosief. De term zwartkop geldt vooral voor het mannetje (foto), want het vrouwtje heeft een bruine kap op haar kop.

 

Wat gebeurt er al?  

April is net als maart erg droog. Dat is niet optimaal gunstig voor de 7 Heemsteedse bloemenweides op duinzand. Aan de Vrijheidsdreef hebben de kiemplanten net als vorig jaar bijna het einde van hun  bereikbare vocht voorraad in de bodem opgebruikt, ondanks het feit dat ze sinds september al wortels van 15-20  cm diep hebben kunnen maken. Omdat we redelijk op orde zijn, hebben we nu al tijd om wat wiedwerk in de bloemenweides te doen. Daarbij focussen we nu op soorten als distel, kleefkruid, zuring en herik of zwarte mosterd. Elke maand komen er weer andere ongewenste soorten op. Afgelopen week hebben we de bloemenweide van Slot Heemstede opgeknapt, waarbij 12 volle kruiwagens afgevoerd werden. Het is wel jammer dat we moeten constateren dat de Heemstedenaren er van genieten, maar dat het werk om ze op orde houden niet zo aanspreekt: we werkten alleen met Haarlemmermeerders.

 Wat kunt u zelf doen?

We begrijpen dat niet iedereen  dit werk kan doen, maar op 30,000 Heemstedenaren moeten er toch wel 100 zijn die het genieten van bloemenpracht kunnen koppelen aan het  idee dat dat niet vanzelf gaat en mee komen helpen om  te zorgen dat ze niet 2 jaar maar wel 20 jaar blijven bloeien. En dat vereist tussen mei en september elke maand een rondje om de ongewenste soorten eruit te halen. Alleen zo kunnen de zaden van de gewenste soorten zoals klaproos blijven domineren. En vanaf juli komt daar nog bij dat we zaden gaan verzamelen voor het inzaaien van nieuwe bloemenweides.

 Het is leuk en voldoening scheppend om samen er iets moois van te maken. Voor meer info en om een keer te komen kijken, te helpen of met een vraag: info@stichtingmeergroen.nl