Vanaf deze plek willen wij u wekelijks informeren over bijzondere natuurfenomenen in Heemstede. We hopen ook dat u onze ogen en oren wilt zijn voor interessante of onbekende zaken die wij graag nader uitdiepen.

 Wat speelt er in de natuur: Voorjaarszonnebloem: Doronicum

Iedereen kent de eenjarige zonnebloem waar ook zonnebloemolie uit wordt gewonnen. Maar de zonnebloemfamilie kent ook een geslacht van meerjarige soorten. De grootste daar van is de aardpeer of  topinamboer. Hij heet aardpeer omdat deze tot 4 m hoge plant wel 5 kilo knollen kan maken die op een peer lijken. En topinamboer omdat deze soort afkomstig is uit Peru, uit het dal van de Topinambu indianen. Deze knollen kun je niet koken als aardappel, maar wel heel lekker tot chips, soep en een soort selderijsalade verwerken. De knollen bestaan nl niet uit zetmeel maar uit inuline (fructoseketens). In Nederland komen in het wild 2 familieleden van de aardpeer voor: de Hartbladvoorjaarszonnebloem (foto) en de Weegbreevoorjaarszonnebloem. Beide bloeien op dit moment. Die horen een beetje bij de stinsenflora, die het goed doen in de bosondergroei van de vele land goederen en buitenhuizen die we in en om Heemstede vinden. Beide soorten maken kleine aardpeertjes. Dankzij die knollen vormen ze makkelijk grote klonen. Veel mensen hebben ze ook als dankbare tuinplant.

 Wat gebeurt er al?  

Op Meermond wordt er al een paar weken door een bedrijf hard gewerkt om de helling met Japanse 1000 knoop onder controle te krijgen. De hele helling is meters diep afgegraven en ingepakt in vijverdoek met daarop weer een meter grond. Het is een van de manieren naast stoom en elektrocutie die  uitgeprobeerd wordt om deze invasieve exoot onder controle te krijgen. Wij hebben het na 4 jaar maaien en uitsteken een beetje opgegeven en wijden ons aan bramen, mosterdplanten in de bloemenweides en aan het uitsteken van verdwaalde zaailingen van de 1000 knoop. Op landgoed Mariënheuvel hebben we de groentetuin op orde en werden we uitgenodigd voor een kennismakingslunch met de gebruiker van het landgoed en de nonnen die er tot vorig jaar woonden.

 Wat kunt u zelf doen?

Met het warme voorjaarsweer (en een week regen en sneeuw) ontwikkelen de bloemenweides zoals op de Kohnstammlaan, bij Slot Heemstede en op de Vrijheidsdreef zich voorspoedig. Zowel de gewenste als de ongewenste soorten. Binnenkort gaan we beginnen aan het terugdringen van de ongewenste soorten zoals zuring, herderstasje, klein kruiskruid en kleefkruid. Omdat op 2.5ha te doen in maandelijkse cycli kunnen we nog veel handen gebruiken. En bij het wieden leer je pas echt waarderen hoeveel interessante soorten er staan en hoeveel   vlinders en bijen er van profiteren.

 Het is leuk en voldoening scheppend om samen er iets moois van te maken. Voor meer info en om een keer te komen kijken, te helpen of met een vraag: info@stichtingmeergroen.nl