Stage Hageveld

Na de teleurstellende stage-ervaring van vorige week volgde deze week een hele positieve ervaring. Deze week hadden we 12 stagiaires van leerjaar 4 van Hageveld op bezoek. Zoals altijd proberen we een zo gevarieerd mogelijk programma aan te bieden met zoveel mogelijk afwisseling waarbij ook natuurkunde, wiskunde, geschiedenis, psychologie, management en politiek aan de orde komen. Op maandag hebben we in Groenendaal 1.200 eiken geplant en verwijderden we 10.000 overtollige esdoorns en bramen. Dinsdag werkten we in het fruitpark aan de Pabstlaan in Hoofddorp aan het maken van geleidedraden voor hoge fruitstruiken zoals Japanse wijnbes en snack kiwi en legden we 30 bloemenvakken aan. Woensdag reorganiseerden we de bomenhub van Park2020 en hebben we deze weer als groentetuin ingericht. Op donderdag hebben we de grond in een nieuwe kas bewerkt en vrijdag was het door de gevallen sneeuw bar en boos en kreeg een groot deel van de stagiaires vrij.  Een aantal hebben geholpen om insectenhotels te bouwen zodat we lekker binnen aan de slag konden. Al met al een fantastische groep met grote inzet. Veel werk verzet en veel geleerd. Die kas was een buitenkansje want we moeten nl op termijn weg van de Voedseltuin in Park 2020 die 4 jaar lang onze uitvalsbasis was. Via via kwamen we in contact met iemand die een kas van 7.000 m2 had en hulp zocht bij het inrichten en telen. Een principeovereenkomst voor samenwerking werd woensdag beklonken toen donderdag opeens de winter in viel. Dus donderdag hebben we het programma omgegooid en konden de stagiaires helpen om bijna 1.000 m2 van die kas te ontginnen en in te zaaien.

Sneeuw in Slechtvalknestkast

Niet alleen bij de stage hadden we last van de sneeuw. De sneeuwjacht kwam uit een ongebruiklelijke noordoosten-hoek Op 80 m hoogte hadden we een slechtvalken kast geplaatst waar we elk dag volgen hoe het er toegaat. Er waren inmiddels 3 eieren en het paartje was erg broedvast. Vrijdag bleek er 5- 10 liter sneeuw in de kast gewaaid te zijn. Als dat zou smelten zouden de eieren in een koude natte pap komen te liggen en zou het  legsel mislukken. Dus wij naar 80m hoogte om de sneeuw er uit te halen.  Dat vond moeder ( foto)niet leuk, maar na en half uur was ze weer terug op het nest.

Netwerken

Naast de hulp van de stagiaires was het een drukke week met overleg. Op maandag sloten we met de kerngroep van de meerbomen.nu actie het seizoen af met een borrel en diner in Doorn. Op dinsdag vergaderden we met Groene organisaties in Vlaanderen om de meerbomen.nu aanpak ook daar in te zetten om het doel van het Ministerie, het realiseren van 4.000ha nieuw bos, te helpen realiseren. Op woensdag konden we de samenwerking met de kas in Rijsenhout rondmaken en op donderdag was er overleg met gemeente Aalsmeer, provincie, waterschap en anderen om de voortgang in het ontwikkelen van het Zeilfort erin te houden. Die voortgang wordt eindeloos getraineerd door mensen die op elke slak zout leggen en tot aan de Hoge raad vruchteloos blijven procederen. Al die processen verliezen ze maar het kost handenvol geld om elke aantijging, die vaak een slag in de lucht is, te ontkrachten met rapporten van Adviesbureaus. Het gaat inmiddels al 5 jaar zo en kan nog wel een jaar of 4 in beslag nemen. Op vrijdag was er weer een ander verzetje: Als ‘Mr. Natuur’ van de Haarlemmermeer was ik gevraagd om een tentoonstelling in Galerie de Tuinkamer met als thema Kunst uit de natuur, te openen. Das was weer iets nieuws en helpt om het onderwerp natuur op een andere manier te bekijken. Naast overheden, groene organisaties, onderwijs en bedrijven zijn ook kunstenaars hard nodig om mee te helpen die zachte landing van de talloze ecologische crises die we over ons aan het afroepen zijn, af te wenden.

Van al die drukte kon ik zaterdag met het vaste Mariënheuvel groepje weer lekker afkicken met een dagje bos-,  groentetuin- en bloemenweidebeheer. Zondag gaat de spinmachine in mijn eigen tuin op de Geniedijk aan de gang en volgende week wordt het weer een drukke week met 3 maal ruim 100 stagiaires.

Graag krijgen we reacties op onze blogs en suggesties voor onderwerpen.