Elke week  heeft activiteiten die boven de rest  uitsteken. Deze week was flink stormachtig met storm Dudley en Eunice, maar die hebben onze werkzaamheden minder beïnvloed dan het afronden van de werkzaamheden van het fruitpark aan de Pabstlaan in Hoofddorp.  Dat fruitpark ligt er al een jaar of 10-15 en bestond uit een gazon van 1.5 ha met daarin 15  cirkels met een fruitboom in het midden en daar omheen fruitstruiken.  Door gebrek aan onderhoud was er van  die fruitstruiken of teveel  (bv bramen) of niet veel meer over. Een week of 3 geleden hebben we het kleine spul opgeruimd en deels gerecycled en 100 m3 verse compost opgebracht.  Omdat er toen geen duidelijkheid was over waar er leidingen liepen,  konden toen grote uit hun kracht gegroeide exemplaren niet verwijderd worden. Dat is deze week als nog gebeurt ( foto bomen redden): want het planten ven 15 nieuwe bomen en 650 fruitstruiken ging op 19 februari gebeuren. Met een grote kraan gingen we 30 struiken en bomen te lijf die in inmiddels 6– 9 m hoog waren geworden en de ’hoogstambomen’  daar binnen verdrongen hadden. Een stuk op 4 daarvan hebben we met kluit kunnen redden voor aanplant elders. De rest was zo ondergronds vergroeid dat er geen redden mee aan was.

Op 19 februari  hadden we 10 m3 schelpen, 650 fruitstruiken, 15000 bolletjes en 15 fruit- en notenbomen klaar liggen voor 25helpers. Die zaten er tegen 3 uur ‘s middags in. Uiteindelijk staan er nu niet 15 maar 28 fruitcirkels.  Nu is het tijd voor moeder natuur om ze te laten groeien. Het is de bedoeling om jaar rond oogst- en snoeidagen en appeltaart feesten te gaan organiseren met de naast gelegen wijk, school en verzorgingshuis. Als volgende actie gaan we vroeg in april bloemen zaaien.

De week werd verder gevuld met het maken van een ecologisch beplantings- en beheerplan voor een landgoed, een onderzoeksplan voor het gebruik van halfparasieten om overmatige ontwikkeling van pitrus en gras om te zetten in meer bloei, wilgenknotten en het inplanten van een halve ha klimaatbos in Weesp.

Voorjaarstekenen

Hoewel het nog winter zou moeten zijn, zijn er volop voorjaarstekens. De dagen zijn merkbaar langer en overal beginnen wilde bollen zoals winterakonieten, sneeuwklokken, narcissen en krokussen  te bloeien.

Onze groentetuin staat nog vol met tienduizenden bomen die wachten op een definitieve standplaats, maar inmiddels zijn we allerlei  groentes aan het voorzaaien om later uit te planten. Dat doen we in een kas. Zelfs in een onverwarmde kas wordt het met een beetje zon al  meteen 20- 25 graden en daarmee kun je het groeiseizoen 2 maanden naar voren en 2 maanden naar achter verlengen. Deze week hebben  we de eerste 25 gewassen voorgezaaid.

Graag krijgen we reacties op onze blogs en suggesties voor onderwerpen.