Mossen worden meestal over het hoofd gezien. Toch is het zeer de moeite waard om eens te letten op wat de miniwereld van de mossen aan verrassingen te bieden heeft. Een van de meest algemene mossen die bijna in elke tuin en bosplantsoen van de Haarlemmermeer te vinden is, is Groot Laddermos. Het is zo algemeen dat het vroeger veel als verpakkingsmateriaal werd gebruikt.. Groot ladder mos groeit graag op zure, stikstofrijke bodems. Het is het mos dat in de winter soms hele gazons overneemt. Het is een zogenaamd slaapmos, dat uit liggende vertakte stengels losse zoden vormt. Behalve slaapmossen zijn er topkapsel mossen die rechtop staande stengels vormen, veenmossen en levermossen. Geen van deze mossen vormt wortels. Alle voeding nemen ze op uit de lucht en van neerdalend stof. Groot Laddermos heeft zoals de naam aangeeft vertakte stengels tot 15cm lang die de indruk van een ladder geven. De blaadjes langs die stengels liggen zo dicht dakpansgewijs over elkaar dat ze samen een hole buis vormen, waardoor de plant water capillair transporteert.
Bijzonder
Winter is de toptijd van mossen. Ze zijn nl zo klein dat ze in de zomer door kruiden en grassen verdrongen worden. Hun kracht zit er in, daze kunnen groeien bij temperaturen boven de nul graden en de meeste kruiden, grassen en houtige gewassen pas groeien bij 10-20 graden. Dus in de winter grijpen ze hun kans. Gazons hebben de neiging te verzuren. Na elke winter hark ik wel 2 kruiwagens laddermos uit mijn eigen gazon van 100 m2. Mossen zijn de oudste land organismen. Levermossen zijn het oudst en een verbeterde versie van bladalgen zoals zee-sla. Slaap en top kapselmossen hebben zich daaruit ontwikkeld, de varens daar weer uit en zo voorts. Ze hebben zich dus zeer lang waar kunnen maken en kunnen tegen zeer extreme omstandigheden, zoals zuurgraad, gif en temperaturen. Best knap voor zulke fragile plantjes.
Waar
Wereldwijd als cultuurvolger en bijna in elke tuin en bosplantsoen.
Ik heb het op mijn facebook gezet!
.
Hoi Franke, je laatste artikel in de HC ging over ” Groot Laddermos “. Leuk artikel!
Is het misschien een idee om een artikel over” kapselende “mossen te schrijven ? ( uiteraard met foto ! ).
Dan kunnen de mensen echt zien hoe mooi “kapselende” mossen zijn.
Mocht je foto’s nodig hebben dan kan ik je die wel sturen. ( bv knikmos, haarmos, purpersteeltje, klauwtjesmos, leermos,
dikkopsmos).
MVGR
Marjanne van der Linden