Vanuit deze plek hopen wij u wekelijks te informeren over bijzondere natuurfenomenen in Heemstede. We hopen ook dat u onze ogen en oren wilt zijn voor interessante of onbekende zaken, die wij graag nader uitdiepen.
Stinsenplanten
In maart/april komt bij de meeste mensen het voorjaarsgevoel op, maar erg gebeuren al veel eerder dingen waar je blij van kan worden. Er is wat bloei betreft een scheiding in 2 groepen te maken: Vanaf mei/juni gaan de meeste kruiden in bloei. Deze groeien uit zaad en hebben voor groei zonlicht en warmte nodig. In bossen sluit het bladerdak van bomen en struiken zich tegen die tijd. Daarom hebben bosplanten vaak een andere strategie ontwikkeld. Het zijn vaak planten die reserve voedsel in bolletjes of wortelstokken opslaan. Een daardoor kunnen ze ‘voor de zon uit’ groeien. Veel van deze soorten vallen onder de categorie stinsenplanten en juist in de duinstreek en in landgoederen, waar Heemstede rijk mee gezegend is, komen deze veel voor. Met een knipoog zeg ik vaak dat voor mij het voorjaar begint in november als de eerste stinsenplanten gaan bloeien: de eerste is een kerstroos die stinkend nieskruid heet en bloeit tot mei. Vlak daarop in december volgen de reuzensneeuwklokken en de eerste narcissen. Op dit moment is het volop tijd voor de gewone sneeuwklokken die massaal wit bloeien en op vele plekken bloeit ook een gele soort: De winterakoniet (foto). Hun bloei wordt straks overgenomen door de wilde krokus en daarna volgen wilde uien zoals armbloemig look en anemonen. Tegen mei wordt het wilde bollen seizoen afgesloten met vogelmelk, daslook en zomerklokjes. Die opeenvolgende bloei zorgt er voor dat er (op mooie dagen) voor vroege insecten al genoeg voedsel is. Zo is alles in de natuur op elkaar in gespeeld ter wederzijds voordeel. Daar kunnen we als mensheid nog een voorbeeld aan nemen.
Wat gebeurt er al
Na het snoeien van de fruitbomen op Meermond zijn deze week de boomspiegels vrij gemaakt. Dat zorgt er voor dat de mestgift van komende vrijdag ten goede komt aan de bomen (en meer fruit) en niet verdwijnt in de grassen die eronder groeien.
Het is leuk en voldoening scheppend om samen er iets moois van te maken. Voor meer info, om een keer te kijken, te helpen of met een vraag: info@stichtingmeergroen.nl