Vanuit deze plek hopen wij u wekelijks te informeren over bijzondere natuurfenomenen in. We hopen ook dat u onze ogen en oren wilt zijn voor interessante of onbekende zaken, die wij graag nader uitdiepen.
Berkendoderzwam
De meeste padden stoelen leven maar kort. Op de berk komt een speciale soort voor die meer dan een jaar kan blijven zitten. Het is een onmiskenbare, grote en kussenvormige soort, bruin van boven met witte sporen vormende buisje aan de onderkant. Er zijn soorten zwammen die symbiotisch met bomen samenleven zoals eekhoorntjesbrood, de meeste soorten zijn saprofytisch, d.w.z. ze verteren dood organisch materiaal en er zijn parasitaire soorten. Daar hoort de berkenzwam of berkendoder ook bij. Hij groeit op verzwakte exemplaren. Dat kan komen door vocht of droogte of door ouderdom, want een berk wordt meestal niet ouder dan 40- 60 jaar. De zwam groeit in het hout en de paddenstoel barst eerst uit de schors als een ronde knobbel, die uitgroeit tot de soms 30 cm grote kussens. Op een eenmaal dode boom groeit de zwam saprofytisch door en kan zeer veel vruchtlichamen vormen. De sporen worden in enorme aantallen gevormd in tot wel 600.000 buisjes aan de onderkant. Die sporen zijn zo licht dat ze de hele wereld over kunnen waaien.
Wat gebeurde er deze week
In natuurspeelplaats Meermond hebben we genoten van het mooie zonnige weer. Deels spelen er nog winterwerkzaamheden zoals het knotten van de wilgen en het planten van bolletjes. Het voorjaarsachtige weer nodigde ook uit om de fruitbomen te gaan snoeien. Op Meermond staan 60 fruitbomen: appels, peren, pruimen, kwetsen, mispels, kweeperen, kersen, walnotenbomen en klein fruit zoals Japanse wijnbes en kruisbes. De fruitbomen staan er zowel in de vorm van hoogstambomen, halfstammen en laagstammen en dragen elk jaar meer fruit. Dat is beschikbaar voor zelfpluk zolang er voor een ander altijd wat over blijft.
Wat kunt u doen
Vanaf aanstaande vrijdag gaan we boomspiegels bij de fruitbomen schoon wieden, die daarna voorzien worden van mest. En dan kan de natuur aan het werk voor de magische omzetting van mest naar lekker fruit.
Het is leuk en voldoening scheppend om samen er iets moois van te maken. Voor meer info, om een keer te kijken, te helpen of met een vraag: info@stichtingmeergroen.nl