Vanuit deze plek hopen wij u wekelijks te informeren over bijzondere natuurfenomenen in. We hopen ook dat u onze ogen en oren wilt zijn voor interessante of onbekende zaken, die wij graag nader uitdiepen.
Ijsvogel
In en om Heemstede leven minstrens 3 of 4 ijsvogelpaartjes. ZIj behoren tot de kleurigste vogels van Nederland: Van boven lichtgevend blauw en van onder roestbruin, met wit en geel op de kop. Het verschil tussen mannetjes en vrouwtjes is dat vrouwtjes een rode ondersnavel hebben en het mannetje een volledig zwarte. Ze leven van visjes en andere waterdieren, die ze duikend vanaf een tak vangen. Nederland ligt op de rand van hun verspreidingsgebied. Want ze zijn helemaal niet blij met ijs. De naam ijsvogel komt van het Duitse ‘eisenblau’ of van het feit dat ze vooral in de winter gespot werden bij door mensen gehakte wakken. Bij volle ijsbedekking kan 80 % van de stand binnen 14 dagen omkomen van de hanger.
Wat gebeurt er al
Op Meermond zijn we aan het wilgenknotten. Op Berkenrode, Mariënheuvel, Sorghbosch zijn we boompjes (vooral beuken, kardinaalsmuts en lijsterbessen, esdoornsoorten ) aan het verzamelen. Elke dag wel 1000 -2000. Leuk is het te merken dat steeds meer mensen aanhaken om te helpen onze miljoen bestelde boompjes te verzamelen. Zo kregen we 800 prachtige goudwilgen van een volkstuinvereniging aan de randweg en bleken we ook een fan te hebben die fruitbomen verzamelde. Op zijn tuin had hij 200 fruitbomen verzameld over de jaren. Die kunnen daar niet groot worden en dus doneerde hij 8 walnoten,100 tamme kastanjes en 15 fruitbomen. Zijn 30 overgebleven bomen geven meer oogst: want ze hoeven niet meer onder de grond en met hun bladeren onderling te concurreren:
Wat kunt u doen
De oproep blijft: Elke dag van de week oogsten we wel ergens in Heemstede en buurgemeentes. Ook planten we de reeds verzamelde bomen. Geweldig leuk om te doen en je komt altijd op bijzondere plekjes. Zo gaan we een fruitpark in Hoofddorp aanleggen op de 15e en 10 februari, een klimaatbos in Weesp op de 22e. En op 21 en 26 januari gaan we op 3 plaatsen oogsten in Sassenheim, waar ze nu ook de smaak te pakken krijgen . Meer gegevens zijn te vinden op de bomenplanner van meerbomen.nu
Het is leuk en voldoening scheppend om samen er iets moois van te maken. Voor meer info, om een keer te kijken, te helpen of met een vraag: info@stichtingmeergroen.nl