Vanuit deze plek hopen wij u wekelijks te informeren over bijzondere natuurfenomenen in. We hopen ook dat u onze ogen en oren wilt zijn voor interessante of onbekende zaken, die wij graag nader uitdiepen.
Voor u gesignaleerd: Knoppergal
We kennen nu ca 48000 planten en dieren in Nederland. De helft daarvan zijn insecten. En hoeveel soorten insecten kent u? 5 ,10 , 50 of 100? Waarschijnlijk zijn de meeste daarvan vliegen, wespen en andere als lastig ervaren soorten. Waar zijn die andere 24000? De meeste daarvan leven een verborgen en onschuldig bestaan. Deze week iets over galwespen. Die hebben ooit ontdekt dat hun injectie in een plant lijkt op een plantenhormoon, die de plant aanzet tot een woekering. Die woekering is aan de buitenkant hard en aan de binnenkant zacht. Ze leggen hun eitje in die gal en ook hun larve geeft die stof af. Zo laat hij die plant zijn eigen voedsel maken in een veilig omhulsel. Is dat niet een fenomenaal recept voor succes? Daarom bestaan er inmiddels 1400 soorten galwespen. De eik is kampioen: Die heeft er wel 40. Een van die galwespjes heeft het gemunt op de eikels. Die eikelgallen (foto) heten knoppergallen. Sommige bomen hebben er geen en andere bomen zitten er vol mee. Zo heeft de eik ook aardappelgallen, bloedgallen knoopgallen, ramshoorngallen, knikkergallen en ga zo maar door. Vooral in deze tijd van het jaar kun je overal gallen vinden. Zo wordt ook een wandeling in de winter een leuke ontdekkingstocht.
Wat gebeurt er al
Het is nog volop tijd om bossen en landgoederen te beheren. Dat werk gebruiken we om zaailingen en stekken van 150 soorten houtige gewassen te verzamelen, die we gratis weg geven aan iedereen die biodiversiteit een goed hart toedraagt en bv tegels uit zijn tuin vervangt door groen of die voedselbos of klimaatbos wil aan leggen. Elke week zijn er al honderden mensen door heel het land bezig om terreinen mooi te maken volgens ons ‘1+1=5’concept: leuk voor hen, leuk voor ons, leuk voor de samenleving, leuk voor de natuur en leuk volgens een model wat nog 100.00o jaar mee kan i.p.v. 10 of 15 jaar.
Wat kunt u doen
Het werk wat we doen is ideaal om alle Corona muizenissen kwijt te raken en weerstand op te bouwen.: ruimte genoeg in de natuur en als je bezig bent is het bij 4 graden ook niet koud: Je werkt jezelf lekker warm van binnen uit. Meer gedetailleerde informatie is te vinden op de bomenplanner op de site meerbomen.nu als je je als vrijwilliger inschrijft.
Het is leuk en voldoening scheppend om samen er iets moois van te maken. Voor meer info om een keer te kijken, te helpen of met een vraag: info@stichtingmeergroen.nl