Vanuit deze plek hopen wij u wekelijks te informeren over bijzondere natuurfenomenen in. We hopen ook dat u onze ogen en oren wilt zijn voor interessante of onbekende zaken, die wij graag nader uitdiepen.

Voor u gesignaleerd:

De herfst paddenstoelen worden minder, maar door het hele jaar zijn soorten te vinden. Houtige soorten zoals tonderzwammen kunnen jaren oud kunnen worden, trilzwammen zoals judasoor overleven door bij droogte te verschrompelen en vrolijk door te gaan na een regelbui. Andere paddenstoelen hebben een voorkeur voor een bepaalde periode, zoals morieljes voor april. Deze week vonden (roken) we de grote stinkzwam. Deze  groeit uit wat een duivelsei genoemd wordt: een slijmerige bol waaruit de paddenstoel openbarsten en in 3 uur tijd  20 cm  groot kan worden. Hij ruikt naar dood vlees wat vliegen aantrekt en de sporen zitten er als een plakkerige laag bovenop. Binnen een dag hebben vliegen deze massa aan hun poten  mee genomen. Zie de fotocollage, met dank aan Jan Terwel.

Wat gebeurt er al  

Jan Terwel maakt niet alle de meeste foto’s bij deze column. Hij is een actieve vrijwilliger bij MEERGroen en Meerbomen.nu: hij organiseert beheerwerk  in het landgoed van Huis te Vogelenzang en Berkenrode. Vaak helpen we hem daarbij en zo konden we deze week een record breken doordat er al 4000 zaailingen  klaar lagen en oogstten we er nog 2500 bij op een dag. Nog nooit hadden we 6500  boompjes op onze aanhanger. Die actie  loopt inmiddels in heel Nederland gesmeerd en dankzij vele mensen zoals Jan zitten we nu dicht bij de 10.000 boompjes die we per dag moeten oogsten om er 1 miljoen te kunnen leveren.

Wat kunt u  doen

In de landgoederen rondom Heemstede kunnen we bijna 20 % van de 1 miljoen bomen vinden. De beperkende factor is het aantal handjes om ze op te rapen. Dus iedereen die wil helpen om de honderdduizenden zaailingen te redden die door wortelconcurrentie of gebrek aan licht zullen verpieteren: Schrijf je in in de bomenplanner van meerbomen.nu of meldt je bij stichting MEERGroen en kom ervaren hoe leuk en nuttig het is om bomen te redden. Deze week haalden we zelfs het nieuws in Engeland waar de Guardian een groot artikel wijdde aan ‘de slimme Nederlandse manier’ om de klimaatcrisis aan te pakken.

Het is leuk en voldoening scheppend om samen er iets moois van te maken. Voor meer info om een keer te kijken, te helpen of met een vraag: info@stichtingmeergroen.nl