Website
Na flink wat maanden voorbereiding is de nieuwe website opzet van een half jaar geleden nu ook in zijn nieuwe, meer aantrekkelijker en meer leesbare vormgeving gegoten. Deze week ging de nieuwe website online met dank aan Nanda en Remi.
Zaadwinning
In een razend tempo schuiven de seizoenen aan ons voorbij. Na de groei- en bloeispurt van het voorjaar zijn we inmiddels midden in de zomer aangekomen. Alle van de zon opgepikte energie wordt nu zoveel mogelijk in nageslacht of productie omgezet. Bij de ene soort is dat een knol, bij een andere is dat zaad en weer een ander geeft vruchten.
Terwijl iedereen om mij heen in de file naar een bloedheet zuidelijk land lijkt af te reizen blijven we over met een paar getrouwe en adhoc vrijwilligers om zoveel mogelijk van wat er te oogsten is, binnen te halen.
Zo beginnen de bloemenweides minder te bloeien en wat er gebloeid heeft is bezig zaad te maken. Een ecologische truc is daarbij heel leuk: als je zaad een keer hebt uitgestort krijg je, als je het goed doet, het 100 tot 1000-voudige aan zaad terug. Gemiddeld gebruik je 2 a 3 gram zaad per m2. Met 1 keer aanschaf van 10-15 kg (á 1000 euro) kan je 5000 m2 bloemenweide maken. Kun je je voorstellen hoe exponentieel veel bloemenweides je daarmee weer kan maken zonder extra aanschaf. Voor een stichting met een gelimiteerd budget is dat dan toch een andere vorm van rijkdom.
Een voorbeeld: 1 klaproosplant kan wel 300 tot 500 bloemen maken die elk 200 tot 300 zaadjes maakt (dat kunnen dus zomaar 100.000 zaadjes zijn). Dat zaad hoeven we niet allemaal te winnen want, er mag ook best wat door vogels en insecten gebruikt worden en wat op de grond vallen zodat we voor niets het jaar daarop weer bloei hebben en dat kan dus 7 tot 15 jaar achter elkaar goed gaan.
Wilde klaproos, maanzaad, margriet, gipskruid, pastinaak, slangenkruid, vingerhoedskruid, en meer…
Intussen oogsten we wel zoveel mogelijk soorten en kilo’s. Daarmee kunnen we weer andere bloemenweides inzaaien of verkopen. Zo hebben we deze week wel 20 soorten bemonsterd: wilde klaproos, maanzaad, margriet, gipskruid, pastinaak, slangenkruid, vingerhoedskruid, ossentong, lange ereprijs, goudsbloem, Oost-Indische kers, gele ganzenbloem, pekbloem, slaapmuts, bolderik, kamille en ga zo maar door.
Bramen
Naast het wieden van bloemenweides en het oogsten van zaden is ook de bramentijd aangebroken. Dat gaat altijd heel spectaculair. De een na laatste week van juli vind je de eerst rijpe ons. Deze week is dat al 5 kilo en de weken die komen in augustus schiet dat naar 30 of 40 kilo per week om daarna langzaam af te zakken naar 25, 20, 10 en 5 en 2 kilo per week om vervolgens op dat niveau te blijven hangen zolang je maar elk week blijft plukken. Voorlopig wordt het flink jam maken. Deze week hebben we 150 tot 200 potjes verzameld en schoon gemaakt.
Interessant ontwikkelingen
Verder gaat het overleg en de organisatie over van alles en nog wat gewoon door: een bos van 60.000 bomen in Portugal, een plan voor een voedselbos van 4 ha, een presentatie voor ‘sustainability managers’ in 17 landen, overleg met grote bedrijven om mee te gaan doen met de MeerBomenNu actie en ook gemeentes beginnen nu, al of niet schoorvoetend, de mogelijkheden te zien van onze aanpak.
Wat daaruit komt weet je maar nooit maar constructieve gesprekken komen, in tegenstelling tot eerdere jaren, nu veel sneller op gang.