Deze week was de week na Nldoet. Dat betekende nagenieten van de mooie dagen en dat er flink opgeruimd moest worden, want al ons gereedschap stond verspreid over 10 plekken.
Omdat met Nldoet doet ook eindelijk zomers warm weer in Nederland aangekomen was, was ook het in goede banen leiden van de groei een hoofdonderwerp deze week. Dat betekende in de eerste plaats veel wieden, maar ook in de kas het opbinden en dieven van de tomaten en komkommers die nu bijna een meter hoog werden. Op deze grootte komt er dan in een week tijd een halve meter bij.
Monumentale eik
Alle dagen komen we wel bijzondere dingen tegen. Deze week liepen we een monumentale eik op Mariënheuvel letterlijk tegen het lijf. Met een omtrek van wel 5.5 meter. Dat zou best wel eens een de dikste eik van Heemstede of zelfs van Noord Holland kunnen zijn,. Ik schat dat hij dateert can rond 1750 toen dit landgoed gesticht werd. De enige die de zaag al die tijd overleeft heeft.
Maaien en bloemen
Op verschillende projecten is de groei nu zo gevorderd dat we deze week met grootschalig maaien zijn begonnen: Op Park 2020, Meermond en Mariënheuvel krijgen de bosmaaier en de grasmaaier het weer druk. Ook de bloemenweides beginnen ook te kleuren van bloemen: tijd om een persbericht uit te zenden om er aandacht voor te vragen: Op zaterdag 12 juni gaan we een fietstocht in Heemstede en op zondagavond 13 eentje in de Haarlemmermeer houden. Hopelijk levert dat ook mensen op die er zelf een willen aanleggen en ons willen helpen met beheren, want tot dusver is de animo om te helpen, ondermaats.
Ook de schade van de vraat van slakken konden we deze week vaststellen: van de 13 kolensoorten , tuinbonen, pastinaak en wortels was 50 % van de kiemplanten weg, van de pompoen, courgettes en bonen 70% en van peterselie, selderij, bleekselderij, koriander en venkel bijna 100 %. Dat moet dus weer opnieuw gezaaid worden.
Rond woensdag was dat allemaal geregeld en konden we de blik vooruit richten. En daar was genoeg aanleiding voor: er melde zich een bank die in onze aanpak wil investeren , een gesprek met een projectontwikkelaar gaat ook de goede kant op en een gemeente waarmee we een jaar geleden afspraken, kwam deze week opeens uit de Corona isolatie. Zo komen we stap voor stap verder met het op de kaart zetten van de waarde van ecologisch werk. Verder waren kwamen er een stuk of 5 nieuwe vrijwilligers, al of niet door Nldoet, deze week voor het eerst.
Op fort Kudelstaart vordert het ontginnen van de 2e helling gestaag, mede dankzij de hulp van de stagiaires uit New York, Delft en Wageningen.
Deze week kwam de aankondiging dat De Heimanshof het geld dat we nog met de GreenTeens verzameld hadden in een stukje nieuw bomenpad heeft geïnvesteerd en dat dat op 6 juni officieel geopend wordt. De vraag was of we daar bij zouden willen zijn. Dat zou ik graag willen, al was het maar om te relatie weer wat te normaliseren, maar helaas zit ik op die dag elders vast aan een project om ergens 9 ha klimaatbos te realiseren voor komende winter.
Vogel ontwikkelingen
Een buurvrouw die aan de Geniedijk woont, wilde graag een torenvalknestkast op een boom in haar zichtveld. Net op de dag dat we die kast klaar hadden en er aan toe waren dat we hem gingen plaatsen, dook er op eens een paartje ooievaars op, die net die boom hadden uitgekozen om er te baltsen, te paren en om er takken op de stapelen. Dat was de verrassing van de week. Zie de Flora en fauna column. Omdat de takken op die boom niet bleven liggen, hebben we toen in plaats van die kast een pallet gemonteerd met daarop een basisnest. De torenvalkenkast komt daarom een boom verder ,volgende week of zo. En hopen dat de ooievaars terugkomen.
Onze hoop op een Slechtvalkennest hebben we ook nog niet opgegeven. Het paartje komt nog steeds regelmatig in onze nestkast, maar een 2e legsel is er nog niet.
2 reacties
Zet denfietstochten aankomend weeke end op deze site
Er zit een stelletje Ooievaars met 2 jongen in Zwaanshoek!