Volop voorjaar

In deze periode is het voorjaar doorgebroken: Iets minder heftig dan voorgaande jaren, dwz met minder zon en hoge temperaturen en met  een mooie gestage aanvoer van  regen. Dat is in feite zoals de voorjaren in de 80tiger jaren waren.  En dat is ideaal voor het aanslaan van onze 500.000 boompjes>  Die volgen we nauw gezet en  80  tot 85 procent doet het goed zoals hier in Weespersluis. Het koel weer is ook  goed voor de bloei van planten en fruit bomen. Met warm weer is de bloei er in een paar dagen doorheen en nu kunnen we er langer van genieten.

De klapper deze week was dat we in onze  nest kast met  slechtvalken, maar liefst  2 life link camera’s hebben  weten te monteren met de hulp  Hawre en een steeds groeiend enthousiasme in het betreffende gebouw.  We gaan de plek en de beelden echter pas vrijgeven als de jongen veilig geringd en uitgevlogen zijn.  Maar leuke opnames bewaren we natuurlijk om er van na te genieten. Hierbij vast een foto van het broedende vrouwtje.

Het werk in deze periode verandert ook structureel. We hebben nu in turbo tempo gezaaid, en  in de 2e helft van deze periode wordt  het vooral wieden en verspenen terwijl tegelijk tijd de oogst  ook opkomt. Deze week    konden we al 50 kilo  rabarber oogsten en het verschil in oogst van een dag met 10 of met 20  graden was een halve of 4 kilo asperges.

Ook de horeca trekt weer op onze tuinen aan  wat weer leuke nieuwe relaties geeft met het Fort van Hoofddorp en de Pharostoren bv, waar weer de plaatsing van een insectenhotel  uit onze voorraad uit voortvloeide.

Op plekken zoals Meermond is het niet alleen genieten van de bloesem, maar ook van  veel meer bezoek. Maar  helaas is het idee om mee te helpen aan de meeste bezoekers niet besteed. Liever steken ze vuurtjes of laten rommel achter. Daarom hebben we de drastische stap genomen om alles losse bouwmaterialen voor hutten af te voeren,. Dan moeten de goede maar met de kwaden lijden.

Ook het werk in de bloemenweides vraagt zijn tijd. We ontginnen nog volop op de forten en ,Mariënheuvel  en zaaien daarna in, en verder wordt er overal gewied zodat de gewenste planten blijven domineren. En er komt steeds meer hulp voor, maar nog  steeds niet genoeg.

Organisatorisch werden we deze week verblijd met 6 mensen die mee wilden help en bestuurlijk of als coördinator of adviseur en in een communicatie groepje. Zeer welkom

En dan is het voorjaar altijd mooi door de explosie van alle leven: bijen,  hommel, de kleine vuurvlinder , oranje tipjes en een zeer vroege jacobsvlinder in de kas,  braamsluipers, nachtegalen, en de eerste  visdiefjes, gierzwaluwen en koekoek,.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.