Geen huttenbouw meer

Slechtvalken en Horeca

Groentetuinen

Geen week is saai. Ondanks het feit dat het voorjaar  nog redelijk koel was… zoals het in de 80-tiger jaren meestal was…  is het seizoen zo ver gevorderd dat  de eerste oogsten van het nieuwe jaar  overvloedig beginnen te worden:  asperges, rabarber, munt, sla, spinazie,  dille en andere kruiden trokken deze week de belangstelling van onze horeca klanten. De restaurantploeg van de Pharos toren kwam zelfs in zijn geheel langs om in de tuin te kijken en ging weg met bakken vol, net als Koen, de biologische groente man en anderen de dag ervoor.De top oogst van deze week was al samen 40 kilo rabarber. En vanaf deze week kan dat elke week die hoeveelheid zijn. Tot de zonnewende:  21  juni.

Op het fort Hoofddorp hebben we 80 of meer  rabarberstekken als geheim wapen ingezet voor verschillende doeleinden: om oeverafslag tegen te gaan, om ongewenste oeverwildernis te onderdrukken en natuurlijk ook om het restaurant te bevoorraden. De oever van het fort is alleen zo’n letterlijke puinbak dat we tussen de stenen aan de oever bijna geen aarde meer konden vinden. Dat probleem losten we op door de inmiddels indrukwekkende composthoop af te graven en de  bruikbare aarde in grote kuilen   te storten om de rabarber in te planten

PUP

Van het  Pop UP Parkje- PUP- op het raadhuisplein Hoofddorp was het beheercontract  vorig jaar opgezegd omdat er  gebouwd zou worden. Maar zoals zo vaak loopt dat schema uit en daarom is het contract weer geactiveerd. Maar dat betekent wel dat we nu 6 maanden achterstallig onderhoud moeten weg werken. Vooruit dan maar weer.

Massatoerisme op Meermond

Meermond is dit jaar echt ontdekt en tientallen en honderden mensen per dag  maken er gebruik van. Helaas is het zodat alles massaal gebruikt wordt omdat het zo mooi of leuk is in feite naar de Filistijnen  wordt geholpen. Dat gebeurt met massatoerisme  overal, maar dus ook hier. Veel bloemenweiden worden platgestampt bv. Maar ook zijn er lieden die de vrijheid van een  natuurspeeelplaats niet aankunnen. En die gaan onverantwoorde vuurtjes maken, laten veel rotzooi achter en vertonen een pathologische behoefte om (fruitboom)takken af te breken en alles wat er los ligt in het water te gooien.  We worden er gek van om elke week  tientallen balken en stammen weer uit de mond  van Meermond te vissen. Die takken  balken hadden we  neergelegd zodat de jeugd er creatief hutten van kon malen. Maar na 6 jaar  het kan het met het de huidige mentaliteit, of dat nu oenigheid of  tuig is, niet meer. Kees Kraan heeft 3 wagonladingen hout en rotzooi uit het water getakeld en weggebracht naar de  milieustraat en wij hebben ook nog een 4e  lading weg gebracht. Geen  hutten bouwen meer dus.  Verdrietig maar helaas.

Mariënheuvel

In Mariënheuvel hebben we de groente- en bloemen tuin  van 500 m2 in een record tijd aangelegd en ingezaaid Deze week komen dankzijn het groeizame weer de zaden al massaal op, hebben we een reeënhek om de groentuin  gezet en zijn aan de  radijs, wortels , sla en bieten vakken ook  4 soorten stokbonen en 4 soorten  pompoenen en courgettes toegevoegd.

NLdoet

Deze week  hebben we een grote NLdoet info actie gehouden via persberichten en sociale media. Nldoet is nl verplaatst van 12 en13 maart naar 28 en 29 mei En dan willen we ook wel  wat mensen die mee gaan doen. Er zijn al 10 losse inschrijvingen,  een rotary club, 2 politieke partrijen  en een vereniging. Maar we kunnen er nog vele meer gebruiken. En niet alleen op 28 en 29 mei, maar het hele jaar door

Nieuws uit de natuur

Uit de natuur was er deze week veel leuk nieuws. Er zaten na 2 jaar afwezigheid opeens  3 of 4 paren nachtegaal op Meermond en zagen we ook een jonge vos, wat duidt op het feit dat een vossenpaar er nu minstens  4 jaar verblijft. En ook de eerste spotvogel en braamsluiper zijn gearriveerd.  Op het Jansoniusterrein meldde de eerste grasmus zich,  maar het leukste nieuws was, dat na 4 jaar hard werken het gebouw waar we de slechtvalken in onze kast tot broeden hadden gekregen nu  ook blij en trots zijn op  deze ontwikkeling en we mogen er nu een  life link gaan aanleggen. Nu alleen nog even uitzoeken hoe we dat moeten doen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.