Armbloemig Armbloemig look en Rijkbloemig armbloemig look

Het is verbazend hoe afhankelijk we van de wereldhandel  zijn geworden voor essentiële producten. Niemand lijkt zich te bekommeren om zelfvoorzienendheid bv van voedsel. Lang waren we welzelfvoorzienend. Er groeit genoeg in ons land om ons ruim te voorzien. Een van die leuke en lekkere producten uit het wild zijn wilde uien. Maar weinig mensen weten dat er naast de uien waar we aan gewend zijn nog wel 10 andere soorten zijn, die allemaal net weer een andere smaak hebben. Ze zijn niet zeldzaam ook, met tientallen tot honderden oogstbare kilo’s op kleine oppervlaktes: b.v. daslook, kraailook, slangenlook, berglook, driekantig look en ga zo maar door. Een van de soorten die massaal voorkomt, is armbloemig look.

 Bijzonder

Er zijn 2 vormen van armbloemig look: rijkbloemig armbloemig look en armbloemig armbloemig look. De rijkbloemige versie heeft 8-10 leuke bloemetjes. Ooit is in die soort een mutatie opgetreden waardoor 8 of 9 van de 10 bloemetjes wegvielen. Door die 1 of 2 zielige bloemetjes heeft de soort zijn naam gekregen. Maar hij kreeg er wel iets voor terug: Veel bolgewassen hebben nl het vermogen om zogenaamde bloedbolletjes te maken. Dat kan door beschadiging van het bolletje, maar in dit geval gebeurde dat in de bloem: in plaats van 8 of 9 bloemetjes maakt armbloemig armbloemig look 8 of 9 bolletjes. In een bloem verwacht je zaadjes, geen bolletjes. Die bolletjes zijn zo spectaculair succesvol, dat hij overal massale velden creëert. Honderden kilo’s uien om te eten. Dat eten kan al in februari beginnen want ook het blad is heel lekker. En eind april komen de bloemen en de bolletjes. Met koks hebben we een manier gevonden om de onstuitbare opmars van armbloemig look in te dammen: We oogsten de bolletjes om er een soort kappertjes of salade dressings voor het hele jaar van te maken. Met allerlei kruiden erbij voor de variatie. Smullen maar uit de natuur. Ook apart is dat uit dat ene bloemetje nog een bloem kan groeien, en nog 1, etc…. (Inzet foto)

Waar

Armbloemig look is een bosplant die het in tuinen en bosplantsoenen prima doet. Bv wandelbos Hoofdorp, Houtwijkerveld en op veel meer plekken in de landgoederen van de binnenduinrand.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.