24 april : Wilde bijen of honing bijen

Tuinieren

Over deze week werd gedomineerd  door tuinieren. In april wil je 70  tot 80 % van alle  gewassen ingezaaid hebben. Alleen bonen en pompoenen, mais en boerenkool  zijn pas aan de beurt in mei en juni.

Op maandag hadden we een groep  nieuwe tuiniers uit Castricum op bezoek om te laten zien hoe wij de groenteteelt  in combinatie met biodiversiteit aanpakken en die gingen de rest van de week daar mee zelf aan de gang. De smaakmaker van de maandag was  dat we konden constateren dat in onze slechtvalken nestkast na 3 jaar proberen  een paartje 3 eieren hadden gelegd : YESSS!!!

De maandagmiddag is steeds voor de forten.  Op fort Hoofddorp en Kudelstaart hebben we het ontginnen voor nieuwe bloemenweides weer opgepikt . Verder hebben we een bootje gevonden waar me we in de fortgracht kunnen   varen  om werk vanaf het water te doen.

Dinsdag, woensdag en donderdag werden steeds op de Voedseltuin van Park 2020 doorgebracht.  We zijn nog steeds de hekjes aan het restaureren die beschadigd zijn geraakt bij de  bomenacties.  Ook is er een nieuw aardbeienveld bijgekomen , met 400  extra planten bovenop de bestaande 450 en zijn we door de droogte gestart met preventief water geven om de kiemplanten een goede groeistart te geven. Maar ja dan moet eerst weer de pomp geïnstalleerd worden en daarbij treden altijd complicaties op. Inmiddels staan 40 van de 60 ingezaaide en-geplante gewassen boven de grond en kan het exponentieel groeien beginnen.

Op woensdag hadden we veel bezoek:  horeca ondernemers die afspraken over afname wilden maken, iemand die in Zaandam een tuinproject wil beginnen in samenwerking , de allerlaatste 1000 bomenweggeefactie vind plaats in Aalsmeer en deze groep werd met boompjes voorzien en er kwam beweging in de insectenhotels. Een stuk of 15 stonden er als vanaf september klaar. Deze dag waren er een aantal belangstellenden die ze gingen plaatsen. In de avond was er nu nog een buurt activiteit aan de Kohnstamlaan in Heemstede om de  hoogstambomen die nog nooit verzorgd  waren  te snoeien en bemesten.

Bijen

Niet onaardig was ook dat de lokale krant in de Haarlemmermeer, de HC,  een hele pagina wijdde aan ons appel dat er veel te veel mensen vanwege zorgen om de bijen honingbijen kasten gaan plaatsen. Die  honingbijen zijn een soort landbouwdieren die juist het weinige voedsel dat er is voor wilde bijen die het echt moeilijk hebben nog meer weg kapen. Wat we nodig hebben is 100 maal meer bloemen en dan vooral  bloeiende  struiken en bomen. Dan is er genoeg voedsel. En insectenhotels plaatsen helpt natuurlijk ook.

Meermond

Op vrijdag vorderden we weer gestaag  met het uitsteken van bramen, en ook daar was het nodig om de  jonge boompjes hun eerste waterbeurt te geven. Intussen was het super genieten van de  fruitbomen die nu vol in bloei staan.  Vooral de peren en de  pruimen. De appels volgen nog.  Na afloop hebben we contact gezocht met de Wickevoortse collega boeren om te kijken of er voordelen uit samenwerking te halen zijn

Mariënheuvel

Een prachtige dag was ook  de zaterdag op Landgoed Mariënheuvel. Daar waren we met  13 mensen en hebben we een oude tuin herontgonnen en in oude luister hersteld: 200 m2 groentetuin met 10 gewassen en 100 m2 bloemen weide ontstond er spontaan onder een heerlijk zonnetje.  Zie foto .

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.