Grote Donatie

Voorjaar

April is een van de lekkerste perioden van het jaar. De hectiek van  het bomen oogsten in de winter is voorbij en de hectiek van het wieden en oogsten vanaf half mei is nog niet begonnen. Dit is dus een tijd om lekker van alles op orde te krijgen met in de nacht koele perioden, maar overdag al een lekker zonnetje. En deze week hebben we daar volop gebruik van gemaakt.

Op de groentetuinen  en in de kas is bijna alle percelen op orde gebracht, dwz lekker rul en bemest,  en behalve de bonen en de courgettes/pompoenen is alles ingezaaid. We kwamen deze week zelfs toe aan luxe  werkjes zoals hekjes repareren en bloemenweides wieden.

In de kas is het overdag met de zon erop al een graad of 25 a 30  dus ook de tomaten, komkommers, basilicum, paprika’s etc  schieten de grond uit.

Tussen de bedrijven door  onderhouden we contacten met gemeentelijke overheden waar er mogelijkheden ontstaan om  het bomenproject volgend seizoen uit te breiden.

Ook zo’n tussendoor activiteit is  het uitsteken van bramen  in bv Meermond of  het fort Kudelstaart. We hebben de planten in de zomer wel kort gehouden met de bosmaaier, maar het werkt pas echt als ook de wortels verwijderd zijn. Daar is nu voor de 3e week op rij werk van gemaakt. En in de vrijgekomen  rulle aarde  zaaien we bloemen in van zaad wat  we zelf verzameld hebben. Soorten als zwarte toorts, Stalkaars, mottenkruid,  bolderik, klaproos, maanzaad,  weede, dagkoekoekoeksbloem, pekbloem  en meer.

De laatste mest is verwerkt  tijdens het  verzorgen van de boomgaarden op de Intocht. En deze week kwam er weer een nieuwe boomgaard bij in ons beheer  op  de bloemenweide aan de Kohnstamlaan. Die boomgaard gaan we gebruiken om de buurt nauwer te betrekken.

Tuin ontginnen

Op Mariënheuvel zijn  we als variatie op het bosbeheer  een verwaarloosde tuin helemaal weer terug aan het ontginnen.  Of dat dan een bloementuin, kloostertuin of groentetuin wordt, valt nog te bezien, maar het knapt v flink  op en sommige vrijwilligers  hebben er zoveel lol in dat ze er ook door de week zelfstandig mee door gaan.

Donatie

Op het financieel front was het nieuws van deze week dat we weer een grote donatie kregen van € 15000. Dat komt goed uit met  alle terreinbeheerders die schijnen te  denken dat groenbeheer vooral een kostenpost is waarmee ze over onze rug  proberen steeds verder te bezuinigen.

Zwarte Rood staart en Gansjes

En op het ecologisch vlak waren er drie leuke ontwikkelingen, beide op Park2020. Deze week verscheen een zingende Zwarte Roodstaart op een van de  daken van de kantoren. Die vogel komt van nature voor in het hooggebergte boven de  boomgrens. Blijkbaar ziet hij kantoren met grind daken ook als een geschikt biotoop. Gelijktijdig met de roodstaartlipen er  verweesde Grauwe Gansje sover dweg,d ie we hebben gevangen en gered door ze bij een ouderpaar met jongen te brengen.

Slechtvalk

En dat geldt ook voor de slechtvalk. Die broedt ook alleen op peilloos hoge  en steile rotswanden en ziet hoge kantoren ook als geschikte plek. Een jaar of 7 inmiddels  overwintert er een in Hoofddorp. Een jaar of  geleden   waren het er opeens  4.  Waarschijnlijk dus een ouderpaar met jongen. Ieder jaar komen ze in september en vertrekken ze weer in februari.  Mogelijk overwinteren ze hier vanuit  Scandinavië of Rusland waar  het te koud is. Na dat jaar met 4  stuks hebben we een nestkast gebouwd om te kijken of we ze tot broeden konden verleiden. Eerst op een verkeerde plek en vorig jaar op een betere plek. Dit jaar leken ze tot onze teleurstelling wellweer vertrokken te zijn in februari, Maar deze week zagen we een vogel uit de nestkast vliegen. Als dat in april gebeurt is er bijna geen  andere optie dan dat ze met zijn tweeën zijn en aan het broeden zijn geslagen. Volgende week gaan we dat nader bekijken.. Een broedende slechtvalk zou uniek zijn en een kroon op 4  jaar werk.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.