Back to normal

Het was wel eens een keer lekker dat we deze week een beetje terug gingen naar  het normale ritme, d.w.z. zonder – al te veel- bomen acties.

Want de andere 40  MEERGroen projecten hebben ook hun aandacht nodig:
Maandag werden de laagste  platgetrapte tuinvakken van Park 2020 gespit met de hand of met een spinmachine. Zo is de grond weer zo rul dat er gezaaid kan worden. Dat spitten gebeurde wel  tijdens ene tussen sneeuwstormen:  Aprilletje zoet heeft nog steeds wel eens een  witte hoed. Maandag middag werkten we op Fort Hoofddorp en na  een half jaar ontginnen was het nu de tijd om de ontgonnen stukken in te zaaien met bloemenmensgels. Met nog genoeg vocht en af en toe een zonnetje kan de natuur hier nu zijn beloop nemen.

Dinsdag  en woensdag waren zaai dagen. Maar liefst een 40  tal soorten hebben we buiten en in de kas ingezaaid: 12 soorten kolen, basilicum, sla, radijs, wortels,  uien , zoete aardappel, pepers peulen en tuinbonen, etc,.etc,  Ook hier kan de natuur dan zijn gang gaan. Voor de variatie en om de nog steeds voortdurende sneeuwbuien te ontlopen hebben we een middagje insectenhotels gebouwd.

Donderdag was  een  opruim dag, waarop een aantal ruiten van de kas die door onachtzaamheid kapot waren gegaan gerepareerd werden. Ook hebben we meer dan  100 m hekwerk waar talloze mensen overheen  gestruikeld waren om bij e gratis boompjes et komen weer gerestaureerd, zodat de konijnen niet bij  onze groente kunnenkomen. In de middag  hebben we  fruit boom 33 tm 42 van de ijtocht zone gesnoeid en van mest voorzien. Nog 20 te gaan.

Vrijdag is de Heemstede dag die met de vaste groep op Meermond werd doorgebracht. Daar houden de bezoekers zich redelijk aan de hekjes en het bordje om uit de klaprozen weide te blijven en konden we ons focussen op het verwijderen van braamstruiken. Die groeien elk jaar een meter of 4– 6 alle kanten op. Gedurende de zomer houden we ze kort met de bos maaier. Maar  dat is niet voldoende. In deze tijd van het jaar hebben we nog tijd over om de wortelstronken  uit te steken. En zo dringen we het oprukkende braamstruweel terug tot een acceptabel niveau. Met  13 mensen hebben we er meer dan 8000  verwijderd. En op de vrijkomende plekken planten we dan weer boompjes of zaaien we bloemen in. Een avond bezoek aan Marienheuvel leverde een leuke ontmoeting op met 2  reetjes op niet eens 5 m afstand!

Zaterdag was de meest intensieve dag van de week. Een groepje ging  zelfstandig aan de gang in landgoed Marie heuvel.  Daar is een stuk ex tuin aan de beurt. Dat stukje land gaan we weer ontginnen en  van vooral brandnetels en  populieren ontdoen zodat we er een  soort kloostertuin en bloementuin van   kunnen maken. Ook werkten we in de Jansonius groenstrook waar we ook gezaaid hebben en de  eerste maaibeurt van het jaar  10m3 hooi opleverde van de Piet Oudorp siergrasperken die nu weer opnieuw uit willen lopen.

En last but not least: helemaal zonder bomen kunnen we nog steeds niet. In de Weespersluis polder waren weer  18 mensen beschikbaar om de laatste 2500 boompjes te planten. Daarmee komt het totaal van  boompjes die we in 4 weken hebben geplant op 3800 plus 5000 plus 5000= 14000 op ca  ha, waarvan 15 toto 20%  vrij moest blijven voor sloot onderhoud.   Hoewel de voorspelling heel slecht was en de hele week gewaarschuwd werd dat het de hele dag en daarna vanaf  13 uur zou regenen, keek de lieve heer goedgunstig op ons meer en begon het pas om half 5, net toen we er zelf ook genoeg van hadden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.