Opruimen, zaaien en 3x bingo

Laatste Lootjes bomenactie

Deze week was echt de laatste week  van de meebomen.nu actie. De restanten uit ander bomenhubs werden naar Hoofddorp gebracht en vandaaruit verdeeld. Zo gingen er nog 2500 bomen die in natte veengebieden gedijen naar de Weespersluispolder en werden daar ook geplant. Op maandag  hebben in klein comité  het seizoen door gelopen en plannen uitgezet voor het  actief en bij elkaar houden van de ’community’ die er inmiddels  gevormd is.

En op donderdag  was het grote opruimdag. Wat er toen nog stond aan vooral bramen en esdoorns over was hebben we op een takkenril gebracht en is er een kar met rommel zoals plastic potten naar de milieu straat gegaan. De tuin van Park 2020  is nu weer bijna helemaal boomloos en  wordt in record temp ingezaaid en ingeplant. Deze week gingen de peulen, tuinbonen en bieten erin en zijn we begonnen met bonenstaken plaatsen. Ook staan er inmiddels al weer en 20tal soorten ingezaaid in de kas, waaronder  tomaat,  komkommer,  augurk, aubergine, peper, paprika, basilicum, dille, postelein,  ijssla en noem  maar op. Met een beetje zon is   zo 25 tot 30 graden in de kas en loopt alles super snel uit, als we maar genoeg water geven. Ook de druiven exploderen in blad: De bladknopjes van een halve cm aan het begin van de week, waren aan het einde van de week al 10 tot 15 cm.

Ander werk

Op het Fort  Hoofddorp hebben we de maandag middag gebruikt om 3 soorten bloemenstroken uit te zaaien en in te planten op het terrein wat we gedurende de winter hebben ontgonnen. Op Fort Kudelstaart kwam B en W Aalsmeer  langs om de situatie  te bekijken en daar kwamen interessante vervolg contacten uit voort en dat was ook het geval  bij het planten van boompjes in de Weespersluispolder.  In Meermond hebben we de aanval in gezet op de weer massaal uit de grond komende  reuzenberenklauw. Maar ook bramen opschot kreeg een deel van de aandacht.

Op Mariënheuvel hebben we de focus verlegd van het verzamelen van leuke soorten, naar het verwijderen van de niet zo gewenste zoals esdoorns en  Amerikaanse vogelkers.  Om het werk te variëren  zijn we ook begonnen aan het opknappen van onder brandnetels en gras verdwenen tuinen, vooral waar er interessante soorten tussen staan.  En ook zagen wordt altijd wel leuk gevonden. En daar ligt genoeg werk aan, van tientallen bomen die zijn omgevallen. Het bos knapt zienderogen op, waarbij we ook oog  houden voor het vrij maken van leuke  doorkijkjes.  Het om halen een Amerikaanse vogelkers moederboom van meer dan  10 m hoog was een leuke ervaring voor veel mensen in het toepassen van  natuurwetten en wiskundige principes: in 20 minuten was de boom eruit met wortel en al.

In de prijzen

We doen niets anders  dan mensen actief  betrekken bij de waarde van ecologie en  ecologisch beheer. Daarom is het leuk dat er een pot van de provincie bestaat om dat  te  stimuleren. De afgelopen jaren dienden we wel voorstellen in, maar  ze werden zelden gehonoreerd. Dit jaar viel we met verschillende partners 3x in de prijzen: voor een vlindertuin in ons kantorenpark2020 , voor de meerbomen.nu actie en voor fort Hoofddorp. Dat was ene leuke opsteker.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.