Het voorjaar begint

Aan het begin van deze week verscheen de eerste Tjiftjaf. En aan het einde van  de week zaten ze weer overal te zingen. Dat betekent dat het voorjaar echt is begonnen en dat er druk zit op het afronden van het winter programma.

Afronden bomen actie

De afgelopen week druppelde de bezoekers voor bomen nog een beetje door .En eigenlijk  is dat wel zo prettig. Als er 100 of zelfs 250  mensenlangs komen, is het eigenlijk gewoon chaos, waarbij veel mensen ook nog het eerst bediend wensen te worden. Dan is het beter als er 10, 15  of 20 mensen langs komen. Dat geeft tijd om kennis te maken, de achtergronden wederzijds uit te wisselen en er ontstaan leuke vervolgcontacten.  Terwijl we de laatste 5000- 8000  boompjes  verdeelden, kwamen er nog en paar ladingen restjes  uit ander bomenhubs binnen, die via Hoofddorp uitgedeeld gaan worden. En tegelijkertijd probeerden we de voorraad te reorganiseren en op minder plekken te concentreren. Dat gaf deze week op 8  van de 12  tuin vakken ruimte om het dicht getrapte  maanlandschap met kuilen en geulen weer teeltwaardig te maken. En  dat lukte ook nog. Zo staat het vak voor de courgettes en pompoenen al klaar, is er al een vak aardappels gepoot en een vak uien en  knoflook, het asperge vak was nog onaangetast en er is een vak met bieten, sla en radijs al ingezaaid. Zo begint het weer wat te worden. Zelfs hadden we nog tijd om een stukgetrapt aardbeiveld te voorzien van  4 m3 nieuwe compost en zijn er al  gewassen gezaaid of voor gezaaid in de kas. Want ook daar wordt het met het voorjaars zonnetje al weer  snel een graad of 25.

Op woensdag hielden we met het meerbomen.nu team een grote evaluatie en vooruitkijk dag . Daar kwamen allerlei leermomenten en ideeën uit die in de komende maanden uitgewerkt gaan worden. We hebben nu ruim een half jaar om de volgende campagne vanaf 15 november  nog beter op de rails te zetten.

Nieuwe projectontwikkelaar Park2020

Het opknappen deze week had nog een ander doel. Want op vrijdag hebben we kennis gemaakt met de financier en de nieuwe projectontwikkelaar van Park 2020.Die stonden tot op heden nog op grote afstand en hadden in het geheel geen idee wat zo’n vrijwilligers natuur organisatie op een kantoren park doet. En   dan helpt het ook om niet alleen te vertellen wat we doen, maar het ook te laten zien. En als het er dan georganiseerd en productief uitziet is dat een flinke pre. Dat zou zo maar een en verschil van een jaar kunnen maken in de duur van het vervolg contract.

Andere projecten

De ochtenden brachten we dus nog door met de boompjes en de tuin op Park 2020, maar de middagen werden besteed aan andere projecten: Op maandag  de beide forten in Hoofddorp en Kudelstaart,  op dinsdag  werden de eerste fruitbomen aan de Ijtocht zone  gesnoeid en bemest en op donderdag hebben we de duinvallei van het groene carré zijn  jaarlijkse opknap- en maaibeurt gegeven.  Dat stond gepland voor  13 maart met Nldoet, maar dat was buiten ons door het Oranje fonds om naar eind mei verplaatst. En dan  kunnen we niet meer maaien. Alles is dan al volop in blad en aan het groeien .

Vrijdag was  ook Meermond dag  Daar hebben we de laatste  bijzondere boompjes die nog niet afgehaald zijn en die we niet op een takken ril willen doen, geplant zoals  tamme kastanjes,  de laatste vuilboompjes , lijsterbessen en bremmetjes, eiken en dergelijke.

Die zetten we in een door bramen geplaagde helling die we dicht willen zetten met leuke, biodiverse soorten, zodat we jaarlijks minder werk hebben aan het handmatig verwijderen van de bramen.

N.b.: De allerlaatste plantdag waarop de laatste wilgen, elzen,  berken geplant gaan worden is in de Weespeersluispolder volgende week. En Donderdag  1 april ruimen we de laatste  restjes zoals dode kerstbomen op en de onvermijdelijke laatste esdoorns.

Ook op vrijdag was  er een overleg met de eigenaar en de landschapsarchitect over het beheerplan van Mariënheuvel. Jammer genoeg waren de ideeën die we een jaar geleden al hadden door gegeven daar nog niet in door gekomen… Maar wat niet is kan altijd  nog komen.

Zaterdag was weer  Mariënheuvel zelf aan de beurt en werd er door 6 mensen weer een stuk bos van Amerikaanse vogelkers ontdaan.
En op zaterdag was het na 10 maanden intensief gebruik wel eens tijd om de auto uit te mesten schoon te maken en om zaden en  tuin materialen in te slaan. Daar gingen diezelfde dag de aardappels, uien, tuinbonen en peulen van de grond in op het Nanningatuin. En toen waren   we daar ook weer bij in het seizoen

Het was weer een mooie week. Op naar de volgende

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.