20-3 : Bomen uitfaseren en ander werk in faseren

Na de grote acties  op 12 maart met 16 Tesla’s, waarmee 35.000  boompjes door het hele land uit gereden werden en de uitdeelactie op 13 maart  voor burgers waar 250 mensen op af kwamen en er ook 3000  boompjes weg gingen was onze voedseltuin verander in een slagveld en een modderpoel. Toen waren we wel even aan wat rust toe.

Die rust kwam op de zondag  met het ‘lekker’ op orde brengen van de   boomgaard in Houtwijkerveld. Daar hebben we 15 fruit bomen bij geplant en  van de grootste robinia’s, waarvan sommige  4m groot waren. Dei waren te mooi om  ze  op een takken ril te gooien, maar niemand nam ze mee. De bestaande 15 jaar oude  fruitbomen, 40  stuks in totaal hebben we met 6 mensen gesnoeid en  van boomspiegels en mest  voorzien. En tussen de bedrijven door waren er zeer productieve gesprekken , waar mee een project voorstel  richting de Europese Unie een stuk dichter bij komt. Ook in de Ijtocht zone hebben we de eerste 9 van80  fruit bomen verzorgd deze week

Maandag , dinsdag, woensdag  en donderdag morgen druppelde de belangstellenden nog steeds door. Omdat het wat rustiger was en niet meer zo overweldigend waren de gesprekken soms zeer  intensief leverde met mensen uit Zwaanshoek , in Castricum en Oosterwold bij Almere leuke samenwerkingsverbanden op. Ook daarmee gingen er weer een paar  1000  boompjes op transport. Tussen door werden er nog bestellingen afgewerkt met  fruitbomen  door het hele land en zelfs naar België. Toen we dachten dat de laatste fruitbomen op waren bleken er toch weer over te zijn. Het lijkt wel of die bomen nooit op raken.  Het lijkt de wonderbaarlijke spijziging wel.
Een  groot bedrijf dsie€20.000 had gedoneerd voor de actie werd bedankt met een paar van de mooiste boompjes in representatieve potten aan de werknemers, die thuis gebracht werden door de hele regio.. Ook nog en flinke klus

Separaat ging er een grote  bestelling aan boompjes  naar het oosten van het land en op woensdag middag waren er weer2 5 mensen beschikbaar om een weiland van de Weespersluispolder met ruim 3500 boompjes vol te planten. En  dat ondanks de drukte van de  verkiezing leverde dat  nuttige gesprekken op met wethouders, raadsleden en bedrijven voor vervolg activiteiten..

 Ander werk

Met het minder worden van de  aantallen boompjes  konden we een aantal van onze groent vakken op de voedseltuin  reorganiseren en opknappen. En dat leverde oa.  op dat de aardappels de grond in konden.

Op vrijdag was het een weer een Meermond dag, waarop we hekjes maakten om de  bezoekers stroom langs de bloemenweide te leiden i.p.v. er dwars door heen en op zaterdag werd er gewerkt in Landgoed Mariënheuvel. Nu de bomenactie afgerond is concentreren we ons daarbij niet op de boompjes die geoogste  worden, maar juist op de soorten die niet gewenst zijn en die dus op takkenrillen  kunnen, zoals esdoorns en Amerikaanse vogelkers.  Het levert wel mooie door kijkjes op  en op geschoonde plekken waar we aandacht kunnen geven aan nieuwe boomsoorten en aan bv stinsenplanten ondergroei.   Met het voorjaar in aankomst  gaan we ook gesprekken voeren met de eigenaar en de hovenier over het ecologisch beheerplan.  Dat wordt leuker dan alleen maar verwilderde bosschages weghalen. Er zijn kansen voor stinsenplanten ondergroei, bloemenweides en een kloostertuin met bv medicinale planten en een groentetuin.

Het Loo

Ook op zondag  gaat het werk en het genieten door en wel in het Loo in Apeldoorn. Daar is een groot accountants kantoor dat ook graag de handen uit de mouwen wil steken en daarnaast zijn expertise in wil zetten voor duurzaamheid en  in het bijzonder voor onze  bomen acie. Daar maken we graag gebruik van.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.