Oogsten door het hele land

België

Deze week begon zondag met een avontuur in België, net over de grens. Daar heeft iemand een prachtig voedselbos gemaakt ,waar hij al 5 jaar aan werkt. Het was de bezoedeling met alle voedselbos geïnteresseerden (100- 150)een werk excursie te houden om dit terrein te bekijken en inspiratie op te doen. We zouden leuke soorten zoals perenbomen, vuilboom, tamme kastanje en pracht framboos die hij nog niet heeft ,mee nemen en inmiddels staan daar al massaal zaailingen van zomereik, kriek, framboos en ook veel goudwilgen die we mee konden krijgen. Dat zou dus weer een ‘1+1=5’ tocht zijn. Maar ja, de Corona regels gooiden weer eens roet in het eten. Dus de lokale vrijwilligers hebben wat geoogst en die oogst hebben we uitgewisseld. In de zomer met topoogst tijd proberen we het nog een keer.

Stagiaire hulp

Maandag is het tegenwoordig top drukte. Er lagen weer van 4 of 5 oogstdagen boompjes om in te kuilen en grote bestellingen voor Brabant en Zuid Holland om klaar te maken. Dat nam wel 2 dagen werk om klaar te krijgen. Op dinsdag kregen we hulp van 4 nieuwe stagiaires die van de bomen actie hun stage gingen maken en dan meteen voeling met de praktijk l konden krijgen. Dinsdag was het programma dus kennis maken, inkuilen en soorten leren en woensdag ging het programma naadloos over inoogsten in Ede. Die dag was deels klets nat, maar de top kids hielden het tot 4 uur vol (iedereen door nat, ook wij, met nog een paar lokale helpers) en het leverde 2500 boompjes op. Donderdag moest er dus weer ingekuild worden op park 2020 en werd het hoog tijd om de al 14 dagen in de sloot gelegde lariks, beuk, robinia, vlier, etc op een goede plek in de grond te zetten. Dat nam dus weer de hele dag.

Heemstede

Vrijdag was het tijd om in Landgoed Groenendaal ( en in Landgoed Berkenrode met een 2e groep) te oogsten. Daar hadden de boswachters echter een plek uitgezocht waar vooral bramen woekering (door overmaat hondenpies) en afgezaagde ( diameter 3- 10 cm) esdoorn stond. Niet echt leuk werk dus. Maar ondanks dat kregen we met 13 mensen ruim een ha op orde. Dat geeft dan toch wel een zekere mate van voldoening. Plus 900 zaailingen.

Arnhem

Zaterdag was ook weer een productieve dag: met 10 mensen werkten we in Schaarsbergen bij Arnhem, waar bij ook 2 bomen hubs geleegd en meegenomen werden. En we vonden een plek waar me we meer dan 1000 vuilboompjes en 2000 lijsterbessen konden dunnen. Tegelijkertijd werd er in Mariënheuvel in Heemstede gewerkt. En van Arnhem waren we met de hakken over de sloot terug voor de Siberische poolwind Hoofddorp bereikte. De komende week zou het wel eens een rustige week kunnen worden als we niet inde grond kunnen werken. Maar dan kunnen we wel weer mest klaar leggen voor onze boomgaarden, en weer een insectenhotels bouwen. Er is altijd genoeg te doen.

Nieuwe website

Last but not least begint de nieuwe MEERGroen website waar we nu al 2 jaar aan werken vorm te krijgen. Dank zij Remi de webmaster. Die komt binnen kort on line

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.