Aalbes

Door de meerbomen.nu actie ben is sterk gefocust op bomen en struiken. Van 100.000 vorig jaar, zijn we er nu landelijk 1,5 miljoen aan het verzamelen. Inmiddels hebben we er ca 200.000 bij elkaar op de helft van de tijd dat er geoogst kan worden: door de Coronaperikelen durven vele mensen en vooral bedrijven niet mee te doen. Inmiddels hebben we ca 150 soorten verzameld. Het is daarbij verbazingwekkend hoeveel zaailingen, afleggers, wortelstekken en slieten er overal te vinden zijn. En ook verbazend is het dat er in elk willekeurig plantsoen, bos en landgoed weer andere soorten staan. Deze week kwam ik in een park in Hoofddorp, maar liefst 50.000 aalbessenstruiken tegen, waarvan helaas meer dan 40.000 met een bosmaaier bij de grond waren afgemaaid. Zonde. Daar kunnen we honderden mensen die bij ons materiaal bestellen voor en nieuw aan te leggen voedselbos, heel blij mee maken.

Bijzonder

Aalbessen of rode bessen zijn onderdeel van de ribesfamilie met ongeveer 160 soorten wereldwijd. In Nederland horen daar ook de zwarte bes, de kruisbes en de alpenbes bij die eetbare bessen tussen mei en juli maken.Een interessante kruising tussen 3 soorten is de jostabes. De jostabes produceert zwarte bessen ter grootte van een kleine kruisbes, die prettig zuurzoet zijn. De kruisbes of klapbes wordt tegenwoordig niet meer zoveel geteeld en gegeten als vroeger. Er zijn rode, groene en gele variëteiten. Wellicht is dit makkelijke en zeer productieve fruit uit de gratie geraakt omdat de takken doorns hebben. Ook de aalbes kent naast rode, witte variëteiten(foto inzet). Interessant voor onze meerbomen.nu actie is dat alle ribessen naast zaailingen heel makkelijk afleggers produceren. Afleggers zijn takken die of door hun lengte of gewicht aan bessen naar de grond zakken en die overal waar ze grond raken, wortelen en een nieuwe plant (stek) vormen.

Waar

De ribessenfamilie komt vooral op het noordelijk halfrond voor in gematigde streken. De meeste soorten komen op alle bodems voor. Alpenbessen ben ik alleen in de duinstreek in oude landgoederen tegen gekomen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.