De eerste volle week in 2021

boomuitlevertijd

Deze week begon met het inkuilen van de 1400 boompjes verzameld in Landgoed Mariënheuvel op 2 januari en een planning vergadering met de Meerbomen.nu groep in Zaandam om het uitleveren van de 125.000 boompjes die we nu her en der hebben staan, vorm te geven.

De zaken die we daarbij moeten combineren zijn, dat we nog lang niet 1 miljoen bomen bij elkaar hebben en da dat er met de Corona lock down ook niet erg in zit. Maar we willen iedereen die ( voor 15- 8) besteld heeft, wel vast iets geven. Dat wordt dus 10-15 %. Verder blijken de meeste leuke soorten in Park 2020 te staan. In de andere bom en hubs door het land staan maar beperkte sets van soorten.Dus we gaan die andere bomenhubs leeg trekken (en na 1 februari weer vullen) en naar Park 2020 overbrengen, maar daar is maar beperkte ruimte voor, dus we moeten woekeren met de beschikbare plek. Daar maken we per provincie de bestellingen klaar die met dezelfde kar terug gaan( zo dat de beschikbare ruimte geoptimaliseerd wordt) . Dat is dus weer een flinke logistieke puzzel omdat we ook rekening moeten houden met wat er op zand, klei en veen geplant kan worden, of het om een haag, een voedselbos of een klimaatbos gaat en of planten minder geschikt zijn voor opaarden ( zoals gewone esdoorns en taxus) of kinderen ( zoals taxus).Deze week zijn de eerste 3 ladingen als een soort experiment op gestart uit Drenthe, Limburg en Zuid Holland. Dat liep prima. Dus volgende week kunnen we opschalen.

Haeding: de Forten

Maandag middag ging er een ploeg op Fort Hoofddorp en een op Fort Kudelstaart aan het werk. In Hoofddorp hebben we een boomgaardje aangelegd en een wijnbessen helling vorm gegeven. Gelukkig was dat werk in de luwte en moest er veel gegraven worden, zodat we redelijk warm bleven, want de temperaturen werden wel winters.

Park 2020

Op park 2020 hebben we de plukweide die helemaal verwilderd (en opgegeven)was overgenomen en ontgonnen en wordt dat onze pompoenen- en courgettevak 2021. Daarvoor moet er ruim 25 m3 compost in. 5 m3 uit eigen composthoop en 20 m3 van elders op heuvels waarop de planten komen te groeien.

Jansonius terrein

De rest van de week zijn we druk geweest met op kleine schaal boompjes oogsten, vooral uit Houtwijkerveld. Weer 1000 er bij . En op de 2e zaterdag van de maand was het weer tijd om op het Jansoniusterrein aan de gang te gaan. Ook daar hebben we de boomgraad uit gebreid en bij de al bestaande bomen en fruitstruikjes boomspiegels gemaakt waarop straks de mest kan komen. ( Als je die mest op het gras om de bomen legt, neemt het gras het grootste dele van de voeding op en dat willen we m natuurlijk niet: vandaar de boomspiegels: een kale cirkel of vierkant van aarde of compost zonder kruiden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.