Office time

Het ritme is al 9 jaar hetzelfde. Lekker elke dag buiten werken het hele jaar, behalve tussen kerst en oud en nieuw. Dat is de tijd om de balans van het jaar op te maken door jaarverslagen op te maken en de boekhouding plus de belastingaangiftes op orde te krijgen. Want dan kunnen we vanaf 1 of 2 januari weer lekker aan de gang.

Jaarverslagen maken is nog niet zulk slecht werk.En zeker niet van jaren dat het lekker gaat. 2020 is voor vele mensen misschien een rampjaar geweest, maar niet voor MEERGroen. Met al het buitenwerk hebben we niet of nauwelijks last van de pandemie, behalve van de regelgeving. Ruimte genoeg om te werken en onze weerstand is ook een stuk hoger dan gemiddeld. Ik ken nog niet eens mensen de Corona gehad hebben. Alleen 5 valse meldingen.

Voor MEERGroen was 2020 vooral het jaar van de doorbraak van lokaal/regionaal naar nationaal, vooral dankzij de meerbomen.nu coalitie.

Tegelijkertijd is het altijd leuk om alle ontwikkelingen op je in te laten werken en te evalueren. Dus vandaag had ik het concept jaarverslag al weer af. Die is nu naar een paar nauw betrokkenen voor feedback en kan hopelijk 1 januari op de site. Naast de meerbomen.nu actie was het leuk dat er weer een paar mooienieuwe projecten bijgekomen zijn zoals Fort Hoofddorp, Fort Kudelstaart en Landgoed Mariënheuvel.

Tegelijktijd ontdek je weer hoe moeizaam contacten, met name met overheden verlopen. Alles lijkt wel op slot te zitten,. Behalve voor project ontwikkelaars of bedrijven die met miljoenen of miljarden aankomen. Ik wijd dat aan het feit dat overheden verstrikt zijn geraakt in een overmaat aan regelgeving van zich zelf, die ook nog eens vaak tegenstrijdig en niet compatibel is(en zeker als je het van uit verschillende perspectieven zoals milieu, Arbo, brandweer , etc. bekijkt). Hoe dat uitwerkt op mensen en organisaties kun je goed zien aan de toeslagenaffaire, of hoe de aardbevingsproblematiek in Groningen behandeld wordt. Maar ik zie het bijna in alle ‘dossiers’. Bijna alleen standaard zaken zoals gazonnetjes maaien, wegenonderhoud en alles wat op de automatische piloot kan, loopt gesmeerd (Dat is genoeg om blij mee te zijn overigens, het is niet allemaal kommer en kwel) Maar overal waar de menselijke maat, moreel kompas, ecologie en vooral het nemen van eigen verantwoordelijkheid om de hoek komt kijken, daar lijkt het te gaan schuren.En dat is waar onze zorg licht. Socviaerl cohesie en ecolosgcieh crises zoals klimaat gaan ons als samenleving de das omn doen als we op dezelde voet door blijven gaan. En daar lijkt het steeds meer op: leve de kortzichtigheid en de angst om te veranderen.

Zo liep het dit jaar weer niet lekker in Haarlem, in Amstelveen en vooral niet in Amsterdam, ondanks het feit dat we er veel tijd en energie in hadden gestoken. In de hiërarchie van de overheid is er altijd wel een partij die zaken op slot weet te zetten.

Maar de voortrekenen voor 2021 lijken gunstig.

Nu wordt het tijd om aan de minst leuke klussen van het jaar te beginnen: boekhouding en belastingaangiftes

Wens me sterkte

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.