Blog 21-11: Start oogstenb omen

Er zijn inmiddels 3 weken sinds de laatste blog voorbij gegaan. En dat is niet zonder reden. Het zijn drukke weken geweest waar ik weekenden achter elkaar op stap ben geweest door heel Nederland om een beeld te krijgen van de soorten en aantallen bomen die beschikbaar waren. Op 60 plekken heb ik over ca 15000 ha 250 miljoen zaailingen , afleggers en slieten geteld. Dus meer dan genoeg om aan de vragavan1.5 miljoen bestelde bomen te voldoen. Maar is is 1 catch: De bomen die aangeboden worden zijn vooral esdoorns, berken, wilgen. Amerikaanse eik , Amerikaanse vogelkers en dennetjes… en dat zijn dus net de bomen die niet gevraagd worden: iedereen wil meidoorn, perenbomen. Walnoot, lijsterbes en andere bloeiers en bes dragende soorten. En daar van heb ik er maar een kleine 1 miljoen gevonden….. Dus genoeg bomen om CO2 vast te leggen., maar onvoldoende om de biodiversiteit op te waarderen. Maar genoeg om te beginnen.

En na 2 theorie dagen in het Novotel zijn we 10 november ook daadwerkelijk begonnen met oogsten De eerst 12 dagen waren 12 oogstdagen met on-the-job training voor mensen die de ambitie hebben om lokaal en regionaal van betekenis te zijn, maar die zich nog onvoldoende zeker voelen om bv groep aan te sturen en winterkenmerken van 100 soorten uit elkaar te houden. Dus elke dag draaien we nu dagen met 20- 50 mensen om in allerlei biotopen te oefenen: op de kei, op het veen en op de zand grond: zowel de jonge en oude duinen en op het diluviale zand van de Veluwe. En zo levert elke dag een schat aan andere soortenop. Vandaag voor het eerst op Marienheuvel 2000 stuks waarvan 1000 beuken, 200 lijsterbessen en 100 lindes, gistre in Meermond veel kersenbomen en klimrozen waterwilg, eergister in Den Haag vooral pracht frambozen en hulst, daarvoor in het Sorghbosch vooral Europese vogelkers, esdoorn en taxus, in Groenendaal kardinaalsmuts en beuk, in het Amsterdamse bos meidoorn, en hondsroos, in Houtwijkerveld essen, liguster en grauwe abeel , maar ook budleia, in Limburg walnoot en tamme kastanje en in het wandelbos vooral rode aalbes , hazelaar en es. Zo komen we elke dag aan 1000-3000 exemplaren van 15- 25 soorten. Maandag gaan we vergaderen over het werkschema van de komende 2 maanden en dan gaan we niet allen oogstdagen maar ook plantdagen plannen met het inmiddels geoogste materiaal dat op 10- 20 inkuil locaties beschikbaar is.

Elke dag is een feest met een totaal onervaren ploeg die elkaar niet kent en waar binnen 2-3 uur een soepel op elkaar ingesteld geolied team ontstaat. Super voldoening scheppend!

Ook de PR houdt gelijke trend: met deze week het jeugdjournaal, RTL 4, Op 1 en vele andere regionale en nationale nieuws uitingen waardoor er ook een gestage aangroei van oogst- en plantplekken en vrijwilligers is. En zo wordt de drempel steeds lager voor overheden en grote bedrijvingen om hun rol te nemen en in te stappen.

Het gewone werk leidt nu wel een beetje onder de bomen acties. Maar Park 2020, Meermond., het fort hoofddorp en Houtwijkerveld hebben we bij kunnen houden. En we hebben inmiddels film bewijs dat de slechtvalken onze nestkast aan het accepteren en gebruiken zijn

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.