Sikkel koraal zwam

Hoewel er het hele jaar paddenstoelen zijn, is de herfst bij uitstek de paddenstoelperiode. Het is dan namelijk nog warm, er is vele biomassa om te verteren en het is met al die regen ook lekker vochtig en ‘ schimmelig ’ weer. Paddenstoelen grijpen dan hun kans en de mycelia (ondergrondse schimmeldraden) steken hun vruchtlichamen boven de grond om hun sporen te verspreiden.

Er zijn inmiddels wel 6000 soorten paddenstoelen ontdekt in Nederland. Van hele grote die wel 10 kilo wegen tot microscopisch kleine en elk jaar worden er een paar 100 nieuwe ontdekt. 500 daarvan zijn de makkelijk herkenbare grote soorten zoals de vliegenzwam, geschubde inktzwam, de reuzenzwam, parasolzwam of de zwavelzwam. Er zijn honderden vage soorten die een beetje wit, geel of bruin zijn. Die soorten zoals de melkzwammen en de mycena’s ken ik zelf niet uit elkaar. Nu is de herfst en de winter een periode met vooral bruine en donkere kleuren. En wat mij altijd weer blij maakt is dat er knalrode, knalgele, paarse en ander mooie kleurige soorten zijn. Ook midden in de winter. Zo liep ik deze week aan tegen honderden knalgele zuilvormige paddenstoeltjes die uit het gras staken. De vraag was of het koraalzwammetjes of geweizwammetjes ware. Maar geweizwammetje zijn er niet in het geel. Dus bleven de koraalzwammetjes over. Dit zijn kleine vaak fel gekleurde zuilvormige soorten. De meest algemene gele koraalzwam is de kleverige koraalzwam maar die komt alleen op dood en behoorlijk vergaan naaldhout voor, En dat hebben we niet in de Haarlemmermeer. Dus dat kon hem niet zijn, De enige andere gele koraalzwam die op voedselarme en grazige plekken groeit is de sikkelkoraalzwam

Bijzonder

De sikkelkoraalzwam een soort die zo zeldzaam is en bedreigt, dat hij een rode lijst status ( wettelijk beschermd en bedreigd) heeft. Dus dan is het extra leuk als we er een paar honderd van aantreffen.

Waar

De sikkelkoraalzwam groeit op de grond tussen gras en mos in onbemeste, schrale wei- en hooilanden, bermen, dijken en open bosranden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.