Blog 18-10: Bomen zoeken in Limburg, Brabant en België

Het Meerbomen.nu project

Het bomen project komt er aan en drukt wekelijks een groter stempel op de activiteiten. Deze week begon met de 2e Novotel regionale coördinatoren kennismakingsdag.

Leuk dat we weer bijna gratis in het Novotel terecht konden voor deze workshop van een week met ca 25 mensen. Net als in de eerste bijeenkomst maakt zo’n kennismakingsdag een heleboel enthousiasme en energie los bij de deelnemers. Daarmee hebben naast een tiental boswachters, die het zelf wel kunnen nu ook een 40tal vrijwilligers die lokaal en regionaal de kar willen trekken met PR, groepen begeleiden en netwerken. Op deze dag zijn we op een klei- en een duinzand locatie (Houtwijkerveld en landgoed Mariënheuvel) langs gegaan om de praktijk te proeven. Dat leverde ook een mooi filmpje op waarin iedereen een motiverende zin insprak. Zie meerbomen.nu op youtube.

De tocht in Flevoland, Friesland,. Groningen Drenthe om oogstplekken te inventariseren was zo goed bevallen dat we de hele week aan de telefoon zaten om nog 3 van die tochten te organiseren. Eentje in Limburg en Brabant ( en België) , eentje in midden en oost Nederland en eentje in west Nederland. En dan moet het duidelijk zijn waar we wat kunnen oogsten zodat we weten wat we op de plant locaties kunnen aanbieden. En dat valt niet mee. De meeste oogst locaties bieden alleen bulk soorten aan zoals berk, den en esdoorn, die ze graag kwijt willen. En die bulk soorten daar weten we wel van, dat er meer dan genoeg van zijn. Maar de meest plant locaties willen voedselbossen en biodiversiteit toevoegen en dat vereist bloeiers en bes dragende soorten zoals meidoorn, sleedoorn, vlier, lijsterbes, vuilboom, kersenbomen, enzovoorts. En die biedt niemand aan, maar als ik er langs ga vind ik ze bij bosjes. Dus er zit niets anders op om dan zelf maar op pad te gaan.

Deze week lukte het een om hef afgelopen weekend vol te plannen met plekken in Limburg en Brabant. De eerst stop was een kloosterland goed bij Sittard, waar ze een voedselbos wilden planten, maar waar bij navraag talloze leuke soorten ook nog voor het opscheppen staan. Vooral honderden walnotenbomen. Die wil iedereen wel. Een heel leuk, de lokale mensen brachten meteen groene organisaties bij elkaar die er ook bij kwamen Dat was dus bingo. Daarna naar een pril voedselbos in wording in Budel, en 1000 ha een bos van Brabants landschap in Rijsbergen, en als afsluiter net over de grens met België een voedselbos dat al 5 jaar in ontwikkeling is en zowel zaailingen oplevert als nog meer leuke soorten wil aan planten. Dat wordt een heel leuke locatie waar we met veel voedselbosadepten een excursie heen kunnen maken en in 1 dag zowel de gewenste soorten heen kunnen brengen als een 1000 tal eikjes, goudwilgen en kersenbomen kunnen halen.

De komende week dus maar weer vele bellen om een ritje Utrecht, Gelderland en nog een stukje Brabant te inventariseren.

De MEERGroen projecten deze week

Intussen gaat het gewone MEERGroen werk door. Er doemen wel donkere schaduwen op in de vorm van Corona maatregelen. Maar alleen bedrijven zeggen tot nu toe massaal af aan deelnemen. Maar onze gewone werkdagen gaan door met een beetje extra aandacht voor de groepsgrootte waarmee we werken. Maar meestal werken we al verspreid in de open lucht in kleine groepjes. Dus dat maakt geen verschil. De afgelopen week werd gekarakteriseerd door mooi rustig en droog herfstweer. Heerlijk om buiten te weken. Op het fort Hoofddorp hebben we overeenstemming bereikt met het bestuur over de aanleg van een tuin en de bloemen wiedes en we zijn begonnen met het ontginnen van de wilde bloementuin op een steile helling. Verder zijn de bloemenweides in Hoofddorp inmiddels handmatig na gehooid zodat de balen (50 – 60 ton!) en het losse hooi afgevoerd kunnen worden en alle akkerkruidenvelden zijn gefreesd zodat de kiemplanten nog flink kunnen uitgroeien voor het te koud wordt. In Heemstede is er wel gemaaid en gehooid, maar er zit geen schot in het frezen…

De sneeuwballen ( Viburnum) voorraad is inmiddels zo veel mogelijk vergeven en de laatste ( met meest dode planten ) potten zijn afgevoerd ter compostering. Als nabrander vonden we nog 600 hulststruikjes die we snel in veiligheid hebben gebracht op Park 2020.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.