Peren bomen actie loopt prettig uit de hand

Peren bomen

Deze week werd volledig gedomineerd door de perenbomen actie. Vorige week hebben we de 40.000 bomend ie we via Corazon voor een zacht prijsje konden kopen, ingekuild. Maar toen kwam er donderdag het bericht dat we nog 150.000 stuks konden krijgen voor niets. En dat midden in de hitte golf. Dat was even slikken, maar we houden wel van een leuke uitdaging( liefst schijnbaar onmogelijk), dus we zijner voor gegaan. Totaal waren het 44 grote vrachtwagens (trekker met 12 m lange oplegger) vol allemaal met elk ca 6000 boompjes op 12 pallets van elk 300 kg. We zagen wel aankomen met de aanloop problemen van de eerst 40,000 dat we die 150.000 er niet goed in zouden kunnen krijgen en dat het meer werk zou zijn dan we aankonden met onervaren boeren en vrijwilligers. Daarom besloten we om van de nood een deugd te maken en de helft van de bomen weg te geven, zodat we n ze niet hoefden in te ruilen. En dat werd een ge mag doorslaand succes in de pers en op sociale media. Geef in Nederland iets gratis weg een er komt massaal respons! Veel inkuilplekken begonnen met moeilijkheden omdat er 15000 bomen tegelijk aankwamen terwijl het maken van de inkuilvoren nog moest beginnen. In Hoofddorp hebben we de maandagmorgen gebruikt om proef te draaien met een ploegmethode en 3000 boompjes. Die liep perfect en leverde ruimte op voor 30.000 stuks. Dinsdag werd gebruikt om een onervaren plek in Breukelen bij te staan en woensdag kwam de eerste van onze eigen vrachtauto’s. Nog steeds was het heel heet en droog, met alleen een vervelend grote bui op zondag nacht waardoor de toegang van ons terrein 10-15 diepe blubber werd. , waardoor de aanvoer dus niet meer met mijn eigen luxe wagen kon. Gelukkig hiep RVR ons (weer) uit de brand met een vork heftruck en een tractor net als bij het ploegen van een 40 cm diepe voor met een ploeg van Meer Historie.

Op woensdag gingen er 3000 bomen in. Op donderdag weer 3000. Omdat het niet hard genoeg ging hebben we ook maar besloten om aan de weggeefactie mee te doen. En dat gaf mega reuring. 150- 200 telefoontjes per dag, honderden auto’s en allemaal mensen die onhandig waren met parkeren en elkaar in de weg stonden en de toegang van het dieren asiel blokkeerden. Je leert de mens wel kennen op deze manier. Maar naast vervelende mensen kwamen er ook hartverwarmende contacten en suggesties los. Donderdag waren we nog lang niet klaar. Dus ook vrijdag en zaterdag werd er gewerkt en water gegeven. In totaal hebben ca 40 mensen geholpen in Hoofddorp en wel 300 over hele Nederland . Zaterdag om 3 uur zat de klus erop en waren er 8000 boompjes ingekuild en 1000 uitgedeeld. De vraag naar weggeef boompjes was zo groot dat onze 2e vracht auto elders heen is gegaan. Dat scheelde er weer 6000

De zondag gaan gebruiken voor terug en vooruit kijken op een coördinatoren kennismakingsdag in het Novotel

Maar voor het eerst in maanden heb ik een Meermonddag gemist.

Andere projecten

Ondanks de drukte vonden we nog tijd voor de voedseltuin, het fort en om de bloemenweides aan de Thorbeckelaan en de Vrijheidsdreef een wiedbeurt te geven voor er machinaal gehooid gaat worden. Op dinsdag middag de Thorbecke laan (600 m2)en op woensdag avond de vrijheidsdreef 1 ha)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.