Groot Koolwitje

Groot Koolwitje

We hebben net de grootste hittegolf uit de recente geschiedenis achter de rug. Dat is een gouden tijd voor vlinders. Maar van warmte alleen kunnen ze niet leven. Er moeten ook waardplanten zijn, waar hun rupsen van kunnen eten en de volwassen vlinders hebben bloemen nodig waar ze nectar van kunnen betrekken. De waardplanten van koolwitjes zijn kruisbloemigen zoals kolen. In deze tijd van het jaar staan de kolen er prima bij. Maar als groenteteler worden we in deze periode van het jaar knap zenuwachtig van de vele witte vlinders zoals groot koolwitje ( foto boven), klein koolwitje of geaderde witje. En die dartelen niet voor niets om die kolen. Ze zijn druk bezig om eitjes te leggen. Als biologische teler zijn we mordicus tegen het gebruik van pesticiden en we gunnen ook de natuur zijn deel. Maar het moet niet te gek worden. Als al onze kolen tot de nerf worden afgevreten, wordt een grens overschreden.

Bijzonder

Elke dag rapen we de rupsen weg. Soms zijn dat er wel 500 op een dag. Natuurliefhebbers als we zijn, pletten we die rupsen niet, maar we doen er een wetenschappelijk experiment mee: we plaatsen ze in een bak met vitrage erover en we blijven de rupsen voeren met verse bladeren. Die systematisch geplukte bladeren van wat mindere kwaliteit mogen ze helemaal kaal vreten. Na een week zijn de rupsen groot en dan doet zich een interessant verschijnsel voor: hoeveel rupsen ontwikkelen zich tot poppen en vlinders uit 500 rupsen? Meestal zijn het er maar 5 of 10, soms 20. De andere 490 rupsen knappen als ze flink groot zijn uit elkaar in een sliert van 30-50 gele bolletjes ( foto beneden)… Dat zijn de coconnetje van sluipwespen die hun eieren in de rups hebben gelegd. En die sluipwespjes eten de rups van binnen gewoon leeg terwijl die kool verorberd. En pas op het laatst zijn hart en hersens. Voor mij is dat het bewijs dat insecten geen gevoel hebben. Zo werkt natuurlijke bestrijding. Heel efficiënt en intrigerend.

Waar

Koolwitjes komen in heel Europa voor.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.