Fruitbomen

Fruitbomen

Deze week was het begin van de fruitbomenactie van meerbomen.nu. Die fruitbomen worden in Nederland in groten getalen gekweekt. Altijd blijven er wel een paar tienduizend over, maar dit jaar door de Corona beperking extra veel. Die bomen worden geënt, krijgen 2-3 jaar de kans om uit te groeien en gaan dan in koelcellen van waaruit ze worden geleverd. Maar langer dan van febr/maart tot augustus kunnen ze niet in die koelcellen blijven, want dan gaan ze schimmelen. Dus per begin augustus is het seizoen voorbij en worden ze normaliter vernietigd. Via stichting Corazon kregen we 40.000 appel- en perenbomen aangeboden die we voor de boomweggeefactie mochten gebruiken. Dat was natuurlijk net een slecht moment met de grootste hittegolf sinds mensenheugenis aan de gang. Dus we hebben kans gezien de levering een week uit te stellen, maar toen kwamen er 8-9 grote opleggers van 12m lang elk met 5000-6000 boompjes. Die zijn over heel Nederland verspreid: Groningen, Limburg, Brabant, Flevoland en ook Noord-Holland. Daar waren 2 locaties; Beverwijk en onze plek in de Haarlemmermeer. Er komt heel wat kijken bij zo’n actie. Vrachtwagens, chauffeurs, wie betaalt die en de diesel, een vork heftruck op locatie om de 300 -400 kg wegende pallets uit te laden. Het moet een plek zijn met water, want de boompjes zijn in winterrust en die denken dat het maart is en beginnen blaadjes en bloemen te maken. Dat lukt niet in kurkdroge grond. Dan heb je manieren nodig om een sleuf te maken en mensen om de boompjes in te kuilen en te verzorgen . En dat alles voor ze in de brandende zon bij 30- 35 graden dood zijn. In Beverwijk kwam woensdag 13 2 augustus 4 trucks met 20.000- 24000 stuks aan. En wij van MEERGroen gingen helpen mede als voorbereiding op de lading die we volgende week zelf gaan krijgen. Het duurde van 9 tot 14 uur voor de boompjes uitgeladen waren en ontdaan van de pallets die met de laatste truck mee terug moesten. 4000 konden we er kwijt in een sloot. Dat gaf lucht om ze een dag later in te kuilen en 3000 hebben we er naar Hoofddorp ontvoerd op ons eigen aanhangertje om er maandag 17 een inkuil proef met eigen materiaal mee te doen. Dat liet ca 15000 die inde brandende zon lagen te wachten. Een deel oplossing tegen verdroging was om ze af te dekken met zeilen en schaduw doek en ook een giertank met water af en toe langs sturen hielp. Om 14 uur zat de eerste boom erin. Dat lukte alleen met behulp ven een tractor die het klei veld 10 cm diep los freesde en eerst 1 en later 2 graafmachientjes die geulen groeven van 40 cm diep. Het werk op de eerste dag met 10 mensen bestond uit het er in zetten van bosjes bomen en de losse grond en bonken klei zo over de wortels gooien dat ze diep genoeg en rechtop stonden. Om 9 uur die avond hadden we er 8000 in staan. De volgende dag begon het werk weer bij 30 graden om8 uur. En er 2 waren ca 25 helpers, waarvan 10-15 het binnen 1-3 uur voor gezien hielden. De kernploeg van 12 mensen kwam er zo goed in dat ze het graven van de 2 graafmachines goed bij konden houden zodat er op het eind van de ochtend 500 bomen per 10 minuten ingingen. Toen was het wel welletjes en was iedereen kapot. Dus 2000 resterende boompjes uit de sloot konden wel tot de zaterdag wachten. Een flinke pomp met een slang diameter van 10 cm zorgde ervoor dat de snel in blad schietende boompjes het vocht kregen wat ze behoefden. Maandag 17 gaan we in de Haarlemmermeer met een oude ploeg van Meerhistorie aan de gang om voren te trekken ,waarbij de volgende voor de boompjes in de vorige voor weer bedekt. Als dat lukt krijgen we donderdag 19 20.000 tot 40.000 stuks. Want dat had ik nog niet vermeld: Via een ander kweker krijgen we er nog 150.000 stuks bij totaal dus 200.000. Een deel daarvan gaan we vanaf plekken met eens sloot meteen verdelen in een dag of 10 (op 20 plekken in Nederland) . Als we er dan 50.000 kwijt kunnen scheelt dat aan zienlijk in het inkuil proces. En laten we hopen dat niet alleen fruit bomentelers mee gaan werken,maar ook kwekers van andere soorten.

Jansonius terrein

Op de Jansonius natuurstrook moet er elke maand gemaaid worden om het riet onder controle te houden. Dat proces houden we goed bij, maar in de amfibieënpoel van 3000 m2 neemt de begroeiing ook hand over hand toe. Deze week was de derde keer in 2 weken dat ik tot mijn middel door de poel ben gegaan om riet en lisdodde uit te steken of te trekken. En verbazingwekkend genoeg, het gaat ook nog: in 3+2+5 uur is 90 % van de vijver gedaan. Dat was een goede besteding van een paar werkdagen in een hittegolf! En daar heb je dus niet altijd een machine voor nodig. In die 10 uur heb ik ca 5 m3 bagger met wortels op de kant gekregen. Zo kan het terrein er weer een tijdje tegen. En kunnen de bloemen weides weer domineren.

De voedseltuin op Park 2020

Ook hier laat de hitte golf zijn sporen na. En die zijn beslist niet negatief. Op de plek van de komkommers en augurken hebben we een nieuwe serie bonen gezaaid , die met wat water in 4 dagen kiemden na 1 week al 40 cm hoog waren. Ook doen de okra’s ,meloenen, tomaten, pepers en paprika’s het prima. Zolang ze maar water hebben. En ook buiten gaat het prima. Vele water geven is nodig , maar dat levert dan ook20-30 kg courgettes en pompoenen per dag op n 8-10 emmers bonen per week op naast alle andere zaken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.