Bomen, oogst , biodiversitieit en het Fort Hoofddorp

Fort Hoofddorp

Een smaakmaker deze week was dat er 30 belangstellenden af kwam op de informatieavond om van de buitenruimte van het Fort Hoofddorp (8000 m2) iets moois te maken.Daar gaan we nu mee aan de gang om plannen te maken en te werken

Meerbomen.nu

De afgelopen week was weer behoorlijk productief voor ons meerbomen.nu project. De Volkskrant kwam langs voor een flink artikel. Hopelijk komt daar een oproep in met veel respons met bomen om te planten, te verzamelen, handjes en fondsen. Ook maakten we kennis met een gemotiveerde boswachter die 13 landgoederen aanbod van totaal 750 om via ecologisch beheer als wingewesten te gebruiken ( voor overtallige zaailingen) . En dat niet voor 1 seizen maar voor een langdurige wederzijds voordelige ‘1+1=5 samenwerking> Daar werden we beide zeer blij van . Inmiddels staan het aantal bestelde bomen op 425000

De voedseltuin op Park2020

In de zomer is de voedselproductie maximaal. Dat is de oorsprong van de zomervakantie, waarin iedereen vrij kreeg om te helpen wieden, oogsten en inmaken zodat er de rest van het jaar iets te eten was. In het moderne concept van wegvluchten van dit verschrikkelijke land en het verschrikkelijk (kantoor) werk naar een bloedhete kust verpest en volgebouwd met foeilelijke hotels en zo ver mogelijk weg, is niets van dit concept meer overgebleven. Daar doen wij niet aan mee. Wij maken van elk terrein waarvan we het beheer krijgen een paradijsje waar je blij van wordt en het hele jaar van kunt genieten, zodat je niet weg hoeft en wilt.

De oogst van de Voedseltuin is daarom, net nu veel mensen weg zijn overvloedig: 3 soorten courgettes: (rond, groen, Lichtgroen en geel): Pompoenen (reuzen, groene, oranje, spaghetti en flespompoenen), Patison (geel, wit en groen) aardappel(gele Frieslanders en rode Laura) , tomaten (8 soorten ( geel, vlees, kers, normaal, zwart, Groen, saus), komkommer (4 soorten: Mexicaanse,. Ronde, en 2x gewoon) ),augurken ( groot en klein om zo als komkommer te tenen om thui s in teemaken of al door ons ingemaakt in zoetzuur) , Kool (6 soorten waaronder rode, spruiten, boerenkool, palmkool, koolrabi en winter bloemkool ), bieten(5 soorten waaronder gewone rode,. Oranje, oerbiet, snijbiet en Chioggia), sla ( eikenblad en lollo rossa) , ruccola, bramen( vers en als jam), basilicum, munt, Verveine, rabarber, radijs ( 4 types),raapjes, bonen (6 types waaronder groene, gele en paarse spekbonen, snijbonen, pronkbonen en kievitsbonen) rode en gele uien , knoflook en nog veel meer.

Biodiversiteit in kantoorparken

Wie wel eens langs of op de voedseltuin komt, kan de overweldigende bloemenweelde nauwelijks missen. Wij werken volgens het ecologische principe dat je beter met de natuur mee kunt werken, dan er tegen in. 3 voorbeelden daarvan:

1:Dat maakt het mogelijk dat we 750 kg tomaten produceren met €4,80 aan zaad en 500 kg komkommer met 2 euro aan zaad, € 50 aan aspergestekken levert 20 jaar lang 50 kg asperges op, en 50 euro aan rabarberstekken levert over 20 jaar 6000 kg rabarber op (elk jaar 300 kg) .

2: Datzelfde principe maakt dat we graag gewassen samen en door elkaar verbouwen. Het eerste voordeel daarvan is risicospreiding bij ziekte. Maar belangrijker is dat we liever 8 x 80 % oogst van 8 gewassen hebben dan 1x 100 % van 1 gewas. Het rendement is dan namelijk meer dan 600%. Tegelijker tijd wijzen we absoluut en rigorreus elk gebruik van chemicaliën af , behalve compost en ruige mest.

3: De bloemenweelde in en om te groentetuinen is een derde uitvloeisel van dit principe. Wij (en iedereen die we spreken) worden blij van de overweldigende bloemenweelde. Dat leidt tot veel insecten, vlinders, konijnen, muizen , en ook bunzings, vogels, vossen en andere onderdelen van de voedselketen.

In de loop van de 7 jaar dat we nu op Park2020 zitten hebben we de volgende typen bloemenweiden ontwikkeld , waardoor er het hele jaar bloei is en dus ook voedsel in de vorm van nectar, stuifmeel, zaden en waardplanten:

– langs de kas is een bloemen weide waar weede, teunisbloem en kaardenbollen domineren ( met 20 andere soorten)

– Langs het nieuw aangelegd e trottoir ( over de oude bloemen weide!) hebben we een nieuwe bloemenstrook aan gelegd waar gipskruid, kaasjeskruid en wegdistel domineren

– In de groente tuin zelf staan volop Oost-Indische kers, munt, Ijzerhard, dropkruid en goudsbloem te bloeien.

– De 2 pluktuinen hebben we inmiddels ook overgenomen. Een vak hebben we omgebouwd tot een aardbeienveld en in het grootste vak staan nog steeds de wilde bertram en de lange ereprijs volop te bloeien.

– Een ontwikkeling van de afgelopen 6 weken is de natuurmuur die we op een helling aan het bouwen zijn bestaand uit natuursteen en dakpannen, met ertussen arme kalkrijke grond waarop oregano, tijm, en vetplanten het goed doen.

Al die bloemenweides zijn een voedsel bron voor tientallen soorten insecten waaronder vele wespen en sluipwespensoorten die hun eitjes leggen in bv de rupsen van koolvlinders ( en andere plaagsoorten), waardoor de we meer kool en andere groentes overhouden.

Behalve voedsel hebben dieren zoals insecten ook een plek nodig waar ze hun kroost veilig kunnen laten groot worden. En die plekken bieden we aan in de vorm van insectenhotels. Sommige van die insectenhotels staan er permanent en andere staan er voor de verkoop, maar worden intussen voorzien van een basispopulatie van allerlei solitaire bijen en wespen. Al die insectenhotels zitten vol met soorten waarvan er geen steekt of lastig is. Want solitaire bijen en wespen hebben zelfs geen angel.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.