Ongewenste ontwikkelingen

Meestal geef ik in deze blogs de ontwikkelingen van de afgelopen week aan. En er gebeurt meestal zoveel dat daar mee de blog vol is.

Maar er gebeuren ook regelmatig minder leuke dingen, soms op het hilarische af.

Deze week waarin het relatief rustig was met het werk en er vooral veel groei in de tuinen en de bloemenweides te melden is, is het wellicht interessant om ander zaken te belichten.

Alleen deze week gebeurde er al 3 keer zoiets opmerkelijks.

Woensdag waren we met zijn 2en op de Vrijheidsdreef bezig om ongewenste kruiden (distel, zuring en weegbree) uit de 1 ha bloemen weide te halen zodat deze het niet van de gewenste bloeiende soorten zouden overnemen. Bij aankomst was er een tractor met gierwagen bezig zonder dat we het gevraagd hadden om na tig weken droogte de bloemenweides te besproeien. Daar waren we blij mee en spraken de bestuurder daar ook op aan. Maar we zagen pas kans om hem te spreken toen hij de volgende lading water in nam. En dat deed hij helaas midden in de bloemenweide waarbij hij honderden m2 bloemenweides kapot reed ( wel 10 of 20 keer en elke weer een ander route).Dus we vroegen hem of hij dat innemen niet 50 m verder kon doen via een gazon waar hij geen schade zou veroorzaken. Maar dat was niet aan hem besteed. Hij had opdracht en dat was dat. Blijkbaar was dit een man van: Groen is iets wat je kapot moet rijden. Terwijl wij bezig waren zorgden we het zo te doen dat we op een plek waar hij al gesproeid had werkten . Maar dat was niet aan hem besteed : hij reed vol op ons in en sproeide ons tot ontzetting van omstanders volledig nat… Onbegrijpelijk

De vrijdag daarna werkten we in Meermond. Daar is het bezoek dankzij de Corona crisis geëxplodeerd. De meeste mensen gedragen zich voorbeeldig en genieten van de opkomende bloemen, maar er zijn er altijd die het verpesten. Zo wordt elke week de mond van Meermond dicht gegooid met stammen en palen die bedoeld zijn om er hutten van te maken. Weer anderen gebruiken dat hout om kampvuurtjes te maken en laten de rotzooi aan blikjes en weggooi barbecues in de bosjes liggen. Nog erger was dat er een berg hooi en riet is aangestoken. Waarvoor we de brand weer moesten laten komen. Misselijke mentaliteit. En dat was nu al de 4e keer in een jaar

Zo hebben we ook de stadsnomade maanden lang op bezoek gehad .Na 6 maanden is het terrein waar ze zaten nog steeds niet bekomen van de schade die zij aangericht hebben.,

En een jaa r geleden hadden we zelfs de trauma helikopter op Meermond met 3 of 4 politiewagens en -motoren op bezoek. Omdat er een jongetje waarvan de ouders blijkbaar niet goed opletten uit een boom kukelde. En dan is het natuurlijk niet de schuld van e ouders die aan hun smartphone geplakt zitten, maar van de gemeente…

Niet alleen in Heemstede gaat het mis: ook op park 2020 hebben we 20 weken lang te lijden gehad van vandalen die gieters en tuinslangen jatten, Pompoenen kapot trapten en chillplekken hielden in de kas, waarbij ook natuurlijk weerbrand gesticht en alle rotzooi achter gelaten werd….

Maar verder valt het wel mee.

In de gemeente Haarlemmermeer en vooral langs de Ijtocht, maar ook elders hebben we met name last van het vernielen van bloemenweides. Soms 2x dezelfde in een jaar. Dat is in ons perspectief dat bij de meeste werkzaamheden, groen en biodiversiteit op waarde geschat wordt, maar gezien wordt als om op te parkeren of kapot te maken: of het nu gaat om een brug bouwen, een tunnel, een baggerdepot, een trottoir, het boren van leidingen of het verwijderen van Hoogspanningsmasten. Altijd moeten onze bloemenweides het weer ontgelden en zelden of nooit is er (tijdig) overleg. Van achter een bureau is het blijkbaar makkelijker om iets kapot te laten maken n daarna weer te repareren , dan om bij voorbaat rekening mee te houden met de ecologische kwaliteit die soms na 10 of 15 jaar is ontwikkeld.

Wat een vreemde wereld hebben we toch met elkaar gemaakt

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.