Zeggen wat je doet en doen wat je zegt

Deze meivakantieweek begon goed met een productieve vergadering met Urgenda, Caring Farmers en de Nationale boomfeeststichting, waarin we het proces initieerden om volgende plant seizoen naar meer dan een miljoenbomen te gaan. Wat is het lekker om met mensen te werken die zeggen wat ze doen en doen wat ze Zeggen. Later inde week kregen we na 9 maanden voorbereiding een eerste contactgesprek met Staatsbosbeheer.

De rest van de ze warme week na een weekje koelte met regen was gevuld met tuinwerkzaamheden: Zaaien, verspenen, wieden, water geven , kortom zorgen dat alles optimaal tot ontwikkeling kan komen. Zowel d e groentes als de bloemen. Ook de kas heeft veel aandacht nodig. Het wordt er met de zon erop 40 en soms wel 55 graden. Dat vinden de gezaaide tomaten, komkommers, meloenen, prima zolang ze maar genoeg water krijgen. En die groeien dus als kool….. dwz exponentieel. De meeste planten zijn nu na 4-5 weken 15- 30 cm hoog en met nog een week 40- 60 en dan met nog een week 80- 120! Tussen de bedrijven door verkochten we zoveel insectenhotels dat we genoodzaakt waren om de productie van nieuwe weer op te starten.

Ook gaan we een groot insectenhotel van 4 m breed bij een kantoor reorganiseren en kwam er een akkoord om een natuur muur te bouwen om de biodiversiteit op Park 2020 nog verder te verhogen.

Het toetje van de week was gerelateerd aan de versoepeling van de Corona maatregelen ,waardoor ook de gemeente Heemstede akkoord ging met werken op Meermond. Dat was hard nodig, want steeds meer mensen hebben dit terrein ontdekt. Het komt met het mooie weer vaak voor dat er meer dan 100 mensen tegelijk zijn, vooral kinderen, allemaal in zomerkleding met blote benen en armen….. en 2 maanden lang is er niets gedaan aan het beteugelen van de reuzenberenklauwen. Daar staan er inmiddels honderden van, ook langs de paden en in ’olifantenpaadjes’. Dus de eerste klus was er honderden van uitte steken en af te voeren. Verder was er van alles loos met het hout wat wij beschikbaar maken om hutten te bouwen: Sommigen kunnen niets anders verzinnen dan de stammen in het water te gooien en anderen stoken er vuurtjes van.500 stammen of meer waren op deze manier verdwenen! Jammer maar helaas.

Der week sloten we af op het Jansonius terrein. Het grootste deel van het riet en rietwortels was de afgelopen tijd met behulp van machines ( en veel handwerk) opgeruimd, maar nu meldden de wortelstukkken die nog leven zich door rietstengels te produceren. Die hebben we stuk voor stuk uitgestoken.. tenminste op 2/3 van het terrein. En de fruitstruikjes en bomen hebben we vrijgezet en gemaaid. En rond de amfibieënpoel hebben we riet gemaaid en gehooid.

Toch best weer een productieve week.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.