Op 18 maart is de nationale boomplantdag. Bomen planten is een van de manieren om zoveel mogelijk CO2 uit de lucht vast te leggen om klimaatverandering tegen te gaan: maar dan moet je die boom wel minstens 50-100 jaar laten staan. En dat is in onze stedelijke samenleving niet echt de gewoonte. Ook MEERGroen doet elk jaar van harte mee aan de boomfeestdag. En dat doen we in de vorm van de boomweggeefactie: we verzamelen nl al vanaf 2008 talloze zaailingen die met een beetje kennis en wat inzet overal voor het oprapen staan. En die maken we gratis voor iedereen die zijn tuin of terrein natuurvriendelijker wil inrichten beschikbaar. Vorig jaar waren dat er 25.000. En dit jaar staan er al 40.000 van 90 soorten klaar en met een beetje geluk komen we aan 60- 80.000 stuks. Een groot deel wordt geplant in klimaatbossen. Bomen planten is niet de structurele oplossing voor het klimaatprobleem, maar als we 100 miljoen km2 nieuw bos geeft dat wel 50-100 jaar extra tijd om die fossielvrije samenleving op gang te brengen.

Bijzonder

De ene boomsoort is daarbij waardevoller dan de andere. Zo is de esdoorn ecologisch gezien niet erg waardevol, maar het is wel een super boom om veel CO2 vast te leggen: hij leeft honderden jaren en op elke bodem. Kruisbessen, en vlinderstruiken zijn weer nuttig voor bessen en nectar en zo heeft elke soort wel iets. Een van de interessantste soorten is de Robinia of Valse Acacia. Het is een prachtige boom die als hij oud is, diepe groeven in de bast krijgt, hij bloeit uitbundig, wat goed is voor insecten (zie op begraafplaats Iepenhof in Hoofddorp). Uniek is dat hij hier groeit en hout van tropisch hardhout kwaliteit oplevert: 25 jaar onbeschilderd buiten kan het hebben. Die moeten we veel meer aanplanten om niet langer de regenwouden leeg te hoeven kappen.

Waar

Kom maar kijken wat er vanaf 18 maart op de voedseltuin van Park2020 klaar staat: voor honderdduizenden euro’s aan gratis plantmateriaal uit de natuur.