Bosspitsmuis

Afgelopen weekend was het nationale burendag. Als MEERGroen hebben we daarbij bij 6 projecten onze buren uitgenodigd. Dat was in Heemstede een groot succes met ca 150 kinderen en volwassenen die appels kwamen plukken van onze boomgaarden om samen appeltaart en appelmoes te maken. Maar in de Haarlemmermeer voelde onze buren in het Oude Buurtje, Jansoniustereinen, Floriande en Overbos, Houtwijkerveld en Park2020 zich niet geroepen en bleven we overal steken op 10-15 vooral eigen mensen. Waar moet dan heen met de sociale cohesie in de Haarlemmermeer? Uit arren moede hebben we daarom maar het nodige aan werk verzet. En daarbij komt altijd wel iets bijzonders tevoorschijn. Op het Jansonius terrein bv een nest bosspitsmuizen(foto).

Bijzonder

De vijf meest voorkomende soorten spitsmuizen zijn de huis-, bos-, dwerg-, water- en veldspitsmuis. Spitsmuizen hebben een extreem hoge hartslag, van 600 tot 1200 slagen per minuut bij verhoogde intensiteit. Ze kunnen zich letterlijk doodschrikken. Ze leven relatief kort, maximaal 2,5 jaar. Van muizen is vaak niet bekend dat er herbivoren (vegetariërs) zijn zoals veldmuizen, met geribbelde kiezen zoals koeien en alleseters met knobbelkiezen net als wij, bv huismuizen. Spitsmuizen zijn de vleeseters onder de muizen(maar zijn eigenlijk geen echte muizen) . Ze eten insecten en wormpjes. Daarom hebben ze ook puntige tanden. Die van de bosspitsmuis hebben rode punten, waardoor ze er erg bloeddorstig uitzien. Spitsmuizen zijn de kleinste zoogdieren die er bestaan. Omdat ze zo klein zijn moeten ze enorm veel eten 2-3 x hun eigen gewicht per dag. Ze zijn daarom heel actief, maar ook erg agressief ook tegen hun soortgenoten.

Waar

Bosspitsmuizen komen niet alleen in bossen voor, maar ook in graslanden, vooral als die wat natter zijn zoals inde Jansonius natuurstrook. Bosspitsmuizen leven een groot gedeelte van hun leven onder het bladafval en onder de grond. ′s Winters blijven ze 80% van de tijd in hun ondergrondse holen.

Meldingen van bijzondere dieren en planten kunt u doorgeven aan info@stichtingmeergroen.nl. Alle columns vanaf april 2006 vindt u op www.stichtingmeergroen.nl