De eerste vorst en sneeuw

sporen in de sneeuw

Elke week komen we bijzondere natuurzaken tegen. Deze week werd gekenmerkt door sneeuwval. Wij hebben daar geen associaties mee over files en gladheid. Het biedt mogelijkheden om sneeuwpoppen te maken terwijl we wachten op de 25 m3 compost voor Park 2020. Vooral geeft een maagdelijke sneeuwlaag ruimhartig inzicht in een normaliter verborgen wereld: de sneeuw die deze week 3 dagen ‘maagdelijk’ bleef, bewaart nl de sporen van de dierenwereld. Dus in plaats van moeizaam telkens op 1 plek wild camera’s te installeren kun je inde sneeuw (na 1 of 2 nachtjes) zien waar er overal activiteit is en vooral in de nacht. Het is een leuke sport om net als indianen en jagers zo veel mogelijk informatie uit die sporen te lezen: bv de kleine trippelsporen van spitsmuizen, de grotere sporen van woelmuizen en ware muizen, waarbij de ware muizen weer sleepsporen van een lange staart vertonen, wel 10 soorten vogels: lopende, hippende, kleine en grote, met en zonder zwemvliezen. En natuurlijk zetten we onze speurtocht voort naar bunzings, wezels, hermelijnen en vossen. En die vonden we deels ook nog. Dit is een wezelspoor en aan de nagels en de pootgrootte te zien is dit een vos. En dan natuurlijk de duizenden konijnen en hazen sporen die in park2020 en Den Burgh om onze groente vakken cirkelen.

Winter binnenwerk

In de sneeuw en met bevroren grond is het lastig wieden en spitten. Dus werden er in deze week flinke vorderingen gemaakt bij het maken van 10 insectenhotels en 45 nestkastjes , lekker in de tropische kas. Maar de bosgrond is zelden te hard om boompjes uit te steken. Dus we namen de gelegenheid te baat om flinke voortgang te maken bij het verzamelen van boompjes voor de boomweggeef actie: wel ca 4000: Een grote en zeer zware kar vol!

Net voor de sneeuw wisten we de laatste 1000 kg hooi uit de orchideeënweides van de Ijtocht te harken. Ook de fruitbomen snoeien daar kan prima bij koud weer.

mest

We hebben steeds meer boomgaarden en tuinen in beheer. Een deel daarvan kunnen we met compost in conditie houden, maar vaak is het beter om ruige mest te gebruiken. Dit jaar is wel 16 m3 nodig. Een deel daarvan moet over grasland aangevoerd worden en dat betekent glibberen in de winter. Dus we doen het liefst als de grond bevroren is. Dit jaar liep dat mis omdat de dooi weer snel in viel na de bestelling. Dat leverde een 1000pk tractor zoveel problemen op dat er nog een 1000 pk tractor nodig was om hem vlot te trekken.

vergaderen om het eigenlijke werk mogelijk te maken

Tussen door was het ook nog een drukke tijd met een bestuursvergadering, de oprichtingsvergadering in Leersum van een nationale heem tuin en natuurvereniging de SNTP en een eindejaars diner met de vrijwilligers die de tuinen van Park 2020 en Den Burgh gerund hebben. Super lekker die haute cuisine producten uit onze eigen tuinen! En een leuk gebaar van de koks voor onze inzet.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.