Nazomer

Met zo nu een dag regen blijft het maar mooi weer.

Toch worden de nachten kouder en veel planten geven het een beetje op.Vooral de bonen en de pompoenen en courgettes. Dat zijn echte zomerplanten. Maar voor winterwortels, boerenkool,bieten ne spruiten is het nog prima weer.Die groeien als kool. Wel zijn met hetmooie weer nog veel koolwitjes actief en als je niet op past zitten de koolplanten vol met koolrupsen (en blijven er alleen bladnerven over) . Maar 2x inde week rupsen rapen is ruim voldoende als biologische bestrijding. Alleen de meeste mensen komen daar niet aan toe, Ik heb 200 rupsen in een plastic bak met gaas erover gedaan en kinderen een schatting laten maken hoeveel vlinders er uit die rupsen gaan komen. De meest mensen hebbenm geen idee dat er in de natuur permanent een stijd op leven en dood wordt uitgevoerd.De meeste schattingen lagen daarom tussen 60 en 90 %. Ik heb als laatste 5 % opgegeven, want verreweg de meeste rupsen eten aan de voorkant kool op en worden van binnen opgegeeten door larfjes van sluipwepsen. Ze hebben er blijkbaar weinig last van,want ze stoppen pas met eten als hun hart en hersens als laatste aan de beurt zijn en dan knappen ze uti elkaar in 20-50 coconnetjes van sluipwespen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.