Zomervakantie: oogsten of zonnebaden?

Record droogte

De afgelopen weken maakten we een record droogte mee. De ontdekking die we in verband daarmee deden was niet zo leuk: in een week vonden we maar liefst 5 dode mollen en bij navraag hadden anderen ook molletjes. Op een daarvan hebben we een beetje onderzoek gedaan in de vorm van een anatomische les. Daarbij bleek dat het diertje er mager was en zijn spijsverteringsstelsel helemaal leeg. Het lijkt er dus op dat hij en ook de anderen van de hoger zijn omgekomen. Dat kunnen we ons goed voorstellen , want bij deze droogte gaan de wormen heel diep de grond in of rollen zich op in een balletje in rust. En in de harde grond moet een mol dus meer energie verstoken om iets te eten te vinden dan hij binnen krijgt.

Oogsten of zonnebaden

Nog steeds gaat de droogte onverminderd door en bestaat het grootste deel van het werk nog uit water geven en oogsten. En zo lang er water bij komt is de oogst super. De bramen oogst liep in 3 weken op van 1 kilo naar 12 kilo en 26 kilo van 30 struikjes! En courgettes, pompoenen en bonen oogsten we per week in de honderden kilo’s. Het is daarom wat triest dat iedereen vertrekt en er geen afzet meer is. Dit is weer een van d e vele indicaties dat onze samenleving z’n band met zijn leefomgeving kwijt is en niet eens meer weet dat de zomervakantie stamt uit de tijd dat we nog zelfvoorzienende waren en iedereen vrij kreeg om te helpe bij wieden, oogsten en inmaken, zodat men de winter kon overleven. Het besef dat dit de tijd is dat de natuur het meest productief is en dat je daar gebruik van kunt maken, is in deze kantoor samenleving gewoon niet meer.

Blokhut

Op Meermond was het bij 37 graden vrij zwaar om te hooien en de bloemen weides te maaien. Maar 4-5 keer zwemmen maakte veel goed. Ook kregen we een megacadeau van de Groenendaal boswachters: Ca 30 ton beukenhout in stammen waarmee we een nieuwe speelelement in de vorm van een blokhut gaan bouwen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.