Goede ontwikkelingen

Na de week mwet het stagegeweld, was het wel lekker om het een weekje wat rustiger aan te doen. De maandag lukte dat niet erg. Daar zagen we kans 5 projecten in een dag te proppen: naast opruimen en reorganiseren was het Pop Up parkje op het Raadhuisplein dringend aan een onderhoudsbeurt nodig. De struikjes en bloeiende planten waren nu na een jaar zo uitgegroeid dat we het ons konden permiteren om de brandnetels die we speciaal hadden laten staan weg te halen. Ook was behoorlijke snoei al nodig en was er een hele generatie bloeiende schermbloemen uitgebloeid. Zo kan het parkje er weer tegen tot het Groene Loper festival dat er omheen gehoduen wordt en waar we dan rondleidingen gaan houden.

Ook het Groene Carre Zuid had dit jaar nog geen opknapbeurt gehad. Een uur hadden we nodig om de trap tussen de hoge en de lage bloemen weides weer vrij te wieden en om de ′kuil′ even te bekijken. Weer had daar de moeraswespenorchis een grote vlucht gemaakt. Het is indrukwekkend om te zien hoe die plant zich uitbreidt als hij eenmaal gesetteld is.

En toen was er nog tijd om een insectenhotel te plaatsen op de Kaag en meteen weer wat hout te scoren voor het bouwen van nieuwe exemplaren deze winter.

Dinsdag is traditioneel de dag om de Voedseltuin op Park 2020 op orde te houden. En in juni begint de oogst altijd goed los te komen:NieuwZeelandse SPinzie, rabarber, sla, een bumper crop aan andijvie, radijs, aardbeien en krudien zoals munt, verveine, en koriander volop.

Gemeente Haarlemmermeer.

Op donderdag werken we in de tuin van restaurant Den Burgh. Daar hetzelfde verhaal, maar het moest kort want eindelijk na 2 jaar was er overleg met de gemeene Haarlemmermeer over 4 proefprojecten die we zouden krijgen. 2 jaar lang was er indirect overleg waardoor er veel ruis bleef, met name over het areaal waar het om gaat. Er was eenjaar nodig om te juiste kaarten te krijgen om dit op aan te geven. Nu de communicatie direct was en met kaarten om de situaie correct op aan te geven was er meteen een doorbraak. Er bleek volop waardering voor onze aanpak en resultaten en daarmee ook ruimte om het areaal van 2 naar misschein wel 15-17 ha uit te breiden. Jammer dat dit niet sneller had gekund. Maar beter laat dan nooit.

Gemeente Heemstede

Op vrijdag werken we altijd in Heemstede en deze week was het nodig om de nieuwue bloemenweide van 3000 m2 aan de Kohnstamlaan te wieden voordat (naar bleek) 4-5 m3 melde/Melganzevoet in zaad zou schieten. Het leek bij aanvang een onbegonnen taak, maar met 21 mensen hadden we het rond 2 uur geklaard. Nu kunnen de oranje slaapmutsjes,de paarse spekbloemen en de tientallen bijzondere sooorten zoals duiverkervel, mottekruid mooi in bloei komen en zijn ze beter zichtbaar. En wellicht komt n.a.v. deze actie een school in de buurt helpen bij het vervolg beheer.

Meerlanden

Bij thuiskomst lag er nog een goed bericht. 2 jaar geleden besloot een nieuwe directeur van De Meerlanden (vuilverwerking) dat we geen materialen zoas hardhout en natuursteen meer mochten op halen, omdat ′als we een splinter in onze hand zouden, krijgen bij het eruit vissen ,zij de traumahelicopter zou moeten laten komen′. Daarmee kwam abrupt een einde aan 9 jaar recyclen, waar wij een hele ambachtelije industrie voor het bouwen van nestkasten, insectenhotels en natuurspeelplaatsen op gebowud hadden.2 jaar lang hebben we op alle mogelijke manieren geprobeerd in weer gesprek te komen, maar de deur werd stijf dicht gehouden.Tot deze vrijdag, toen bleek dat na een goed woordje van de gemeente Heemstede er weer een mogelijkheid kwam.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.