Ecologisch of economisch beheer

De afgelopen 14 dagen ging het voorjaar in overdrive. Elke 5 graden temperatuur stijging geeft een verdubbeling van de groei bij planten. 15 graden temperatuur stijging geeft daarmee geen 3x hogere groei , maar 2x2x2= 8x. Daardoor zijn we half mei voor veel soorten al bij de situatie van half juni beland. Dat geeft veel werk in (groente)tuinen en natuurterreinen. Zo is het POP-UP-parkje op het Raadhuisplein al weer in volle bloei en de boomweggeefstruikjes van vorig jaar lopen mooi uit. De 30.000 bolletjes die we in september in het centrum Hoofddorp hebben geplant waren door het warme weer vrij snel uitgebloeid, maar met dit weer groeien deze verwilderingsbollen ook heel goed en daardoor staan er volgend jaar wel 2-4 x zo veel! En hopelijk worden ze voldoende met rust gelaten zodat ook die uitbreiding exponentieel door zet (dus over 5 jaar staan er geen 30.000 bolletjes van 6 soorten meer, maar 32 keer zoveel oftewel 1 miljoen) Dat is onze manier van meewerken met de krachten van de natuur. Laten we hopen dat het reguliere beheer daar ook zicht op krijgt

Helaas is er nog steeds geen akkoord met de gemeente over het beheer van het groen in Houtwijkerveld, Jansoniushof, stenenveld bij de brandweer en de bloemenweides langs de Ijtocht. Daardoor zal er na 2 jaar economisch beheer wel weinig meer bloeien dit jaar. In Heemstede doen ze dat beter. In Groenendaal, Meermond en verschillende kleinere projecten staat het vol met bloeiende resultaten van ons ecologisch beheer .

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.