begin van het voorjaar

Het begin van het voorjaar is een dynamische tijd. Nldoet met meer dan 120 deelnemers is nog maar net achter de rug of de boomweggeefacties starten. Inmiddels zijn er 2000 boompjes in de Haarlemmermeer en 2000 in Heemstede aan particulieren uitgedeeld en beginnen er verschillende grote plantprojecten: Windsingel tuin Den Burgh, Houtwijkerveld, Meermond en Groene Schoolpleinen. Ook komen de eerste fijnstofvangende zones langs wegen op gang, zoals langs de Cruquius weg in Heemstede. In allerlei tuinprojecten wordt de laatste hand gelegd aan het klaar maken van de grond om te gaan zaaien.

Niet alleen planten komen tot leven, maar ook de insecten wereld. Iedereen weet inmiddels wel dat insecten het om allerlei redenen erg zwaar hebben in onze samenleving. Het ruimte maken van bloeiende kruiden en bomen, het achterwege laten van spuiten, maar ook het plaatsen van insectenhotels, waar insecten hun kroost veilig groot kunnen laten worden, zijn manieren om de neergang een halt toe te roepen.. Naast het feit dat we de hele winter doorbouwen aan grote en kleine insectenhotels (en nestkasten) hebben we voor belangstellenden samen met Gamma een Groene Zaterdag gehouden, waarbij het zelf vullen van een insectenhotel het hoofdbestanddeel vormde, naast het uitdelen van boompjes en bijenzaadmengsels. Er zijn nog veel meer insectenhotels beschikbaar uit voorraad. Deze zijn met name bedoeld voor scholen en andere instellingen om de waarde van bijen en het feit dat de meeste soorten bijen en wespen niet steken en onschuldig en fascinerend zijn onder de aandacht te brengen: je kunt met je neus boven op metselbijen, behangersbijen, zijdebijen, tronkenbijen, wolbijen, goudwespen en sluipwespen staan en je kunt ze zonder risico over je hand laten lopen! Dat is voor de meeste mensen een ongekende ervaring.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.