Storm en naweeen

De storm van 18 januari met 1 vlaag van een kracht van Beaufort 12 hakte er flink in: 15 ruiten van de kas op Park 2020 werden er uitgeblazen omdat een gemakzuchtige passant de deur niet goed achter zich had gesloten. Ook gingen er overal veel bomen om. In Groenendaal zaten er een 8-tal monumentale bomen tussen. Toevallig hadden wij ook de dag erna een experiment gepland dat te maken heeft met het in beheer nemen van het Sorghbosch.

Op 25 januari hebben we ns als MEERGroen bij de bewoners van de 3 woonvoorzieningen die eigenaar zijn van hetSorghbosch gepresenteerd. Bijna 50 mensen kwamen luisteren en overleggen en al 8 mensen hebben aangegeven dat ze ook mee willen helpen werken.

In het Sorghbos staan honderden flink uit de kluiten gewassen zaailingen die al 25- 30 jaar oud zijn en die eiken, beuken en lindes van 200-300 jaar eruit drukken. Dat doen ze onder de grond met hun wortels , maar de esdorons groeien ook de door de kroon van deze reuzen heen en nemen dan het zonlicht weg. Om honderden van deze bomen weg te halen kun je natuurlijk een hovernier inhuren die ze met groot geweld omzaagd. Maar dat is niet onze aanpak. Maar om ze met spaden uit te stken is ook wat te veel van het goede voor veel mensen. Gelukkig bestaat er een leuke tussenweg: met een bomenlier kun je deze bomen met de hand omtrekken. Om een keer als groep te oefenen met een bomenlier alvorens er een aan te schaffen hadden we op 19 januari een kandidaat boom in Groenendaal aangewezen gekrgen. Helaas was deze boom niet 25-30 cm diameter maar 70-80 cm en hij was wel 30 m hoog. Omdat we een uitdaging altijd leuk vinden hebben we deze grote jongen toch aangepakt. Het was een moederboom die honderdduizenden zaailingen in de buurt had uitgezaaid. Het kostte ons 3 uur om de boomom te trekken en klein te zagen. Niet slecht vonden we zelf.

Wel hoorden we de dagen erna dat vele Heemstedelingen dachten dat we ook de bomen die door de storm geveld waren die ochtend hadden omgetrokken. Dat beschoueen we als compliment: want we willen en kunnen veel, maar zo′n verwachting is een beetje te veel van het goede.

De afgelopen week (2 febr) waren we weer in Groenendaal, deze keer in een stuk dat tegen honden en de Schotse Hooglanders was afgerasterd. Daar waren ook duizenden esdoorntjes op geschoten, maar niet alleen die maar ook veel andere soorten die anders vertrapt of weggevreten zouden worden: het stikte er van de bramen, linde zaailingen, kamperfoelie, Europese vogelkers,hulst, taxus, lijsterbes en ook een winterbloeiendenprunus. Dat afrasteren heeft dus absoluut zin om het bos gevarieerder te maken. En 1 of 2 dagjes selectief esdoorns en overmaat aan bramen weghalen,dat willen wij dan wel doen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.