Wilgen knotten en Stagiaires

Hoewel het deze winter nog niet erg koud geweest is, is het toch de lekkerste tijd om klussen te doen,waarbij je van binnen uit lekker warm wordt en blijft. Daar hoort bomen zagen en knotten van wilgen zeker bij. Daarom zijn we op de eerste volle werkweek van het jaar in Meermond volop aan de gang gegaan met wilgen knotten. Naast de 150 of zo wilgjes die we zelf geplant hebben zijn er inmiddels een stuk of 50 al flink uit de kluiten gewassen wilgen ook van zware takken ontdaan ind e afgelopen jaren. Vooral de grote grijze wilg groeit zo snel dat daar elk jaar weer takken van ca 3 meter lang op groeien.Die kun je een jaar of 5 laten doorgroeien om mooie (hek) palen van te maken of 10 jaar om brandhoutformaat te produceren. Wij halen ze het er liefst elk jaar af. Dan krijg je een mooie maat takken waarmee je allerlei wilgenbouwsels mee kunt maken. Daar is veel vraag naar bij scholen die bv een groen schoolplein willen inrichten. Zo verzamelen we de hele winter door een paar duizend takken of slieten. Deze week de eerste 600.

Als je de grijze wilg niet knot wordt hij in 60- 70 jaar zo groot en zwaar dat hij vaak onder zn eigen gewicht in elkaar stort of hij scheurt bij een storm. Maar een wilg die goed geknot wordt, kan wel 200 jaar oud worden .Daarbij wordt deze hol waardoor er allelei planten en dieren er zich in kunnen vestigen.

Naast het wilgen knotten is de braam ook een plant die veel aandacht krijgt.Er zijn op allerlei plekken altijd veel bramen af te knippen en uit te steken.Daar blijf je ook lekker warm bij.

Dat ontdekten ook de 5 MBO stagiaires die zich deze week opeens meldden. Ze komen van heinde en ver om naast de verplichte schoolstof wat praktische vaardigheden op te doen: van de sportvisserij academie in Zwolle en toegepaste biologen uit Almere .

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.