Overheden en burgerparticipatie

kenmerkend voor deze week ( en vele weken ervoor ) is het gesteggel met overheden over ons werk. In die communicatie zit bijna structureel een groot spanningsveld:

Bijna iedereen die we spreken vindt het leuk dat wij de handen uit de mouwen steken om er voor zowel mensen als flora en fauna iets moois van te maken. Zo wordt iedereen blij van de klaprozen velden in Floriande en Overbos, van de Parnassia velden op het groene Carre Zuid. van het Pop- up parkje op het Raadhuisplein Hoofddorp en van de ambiance van Speelbos Meermond.

Daarmee laten we zien dat het helemaal niet zo moeilijk is om als mensen en natuur samen te bestaan, dat het niet eens zoveel hoeft te kosten om plezier te maken en voldoening ergens uit te halen. Dit doen we alles bij elkaar inmiddels in zo′n 40 terreinen van in totaal 150 ha. En we willen het plezier en de voldoening die wij dagelijks mee maken graag met zoveel mogelijk andere mensen delen. En er zijn nogal wat mensen die een beetje plezier en voldoening en gezonde beweging goed kunnen gebruiken.Ons land zit vol met werklozen, overspannen mensen, pensionados, vluchtelingen en wat niet al, die tegen de muren op vliegen van het thuis zitten. Dus we willen graag meer areaal in beheer. Maar dan komt het. Met 40 projecten zitten we aardig aan de grens van wat we met de beperkte mankracht aankunnen.En we geloven er heilig in en merken dagelijks dat wat wij doen heilzaam is voor ′lichaam en geest′ in een samenleving die steeds gemakzuchtiger wordt en individualistischer en alleen maar lijkt te draaien om geld.(en niet meer om voldoening en plezier,waar dat geld uit eindelijk ook gebruikt voor zou moeten worden).

Als we die vertegenwoordigers van overheden die het prachtig lijken te vinden wat we doen aanspreken om ons de gelegenheid te geven om onze activiteiten ten bate van de samenleving uit te breide, sturen ons vervolgens het bos in. Want voor wat wij doen bestaat geen′vakje′ in de bestaande bureaucratische systemen. Zoal de naam M.E.E.E.R.groen al zegt, voegen wij in alles wat we doen Maatschappelijke, Ecologische, Educatieve , Economische en Recreatieve meerwaarden toe en dat mag of past niet in de sectoraal ingestelde organisaties. Dus met onze vragen worden we jarenlang rond gestuurd van het kastje naar de muur zonder dat er wat uitkomt. En als er wat uitkomt worden we in het vakje ′beheer′geduwd. En dan worden er ′normen′op ons los gelaten waardoor we voor de prijs van een 1000 pk klepeltractor kostenvergoedingen toe gewezen krijgen.

Beste overheden zo werk het niet. We zijn geen beheerclub die een terrein goedkoper kunnen maaien dan een 1000 pk tractor. De overheid moet zich realiseren dat ze met het ′verontwikkelde bureaucratische systeem een samenleving creëert waarin mensen stuk gedraaid worden door het kastje naar de muur en zich afkeren van die overheid en van die samenleving. en dat heeft talloze ongewenste sociale, financiële, criminele en andere nadelen. Dus overheden, koester de clubs zoals de onze die nog energie steken in het handhaven of bouwen van sociale cohesie en faciliteer dat in plaats van die energie en creativiteit dood te slaan.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.