Sorghbosch nieuw project

Deze week had het karakter van een nazomer. Dat konden we wel gebruiken na 3 weken met veel regen.

De eerste dag van de week van nodig om te bekomen (en op te ruimen) van een intensief weekend met 3 burendag activiteiten met resp 120, 30 en 30 deelnemers. Daarna konden we vooruit kijken en ons bezig houden met het beheer van het Pop- up parkje op het Raadhuisplein, Park 2020 en het Stenenveld. Op het Pop- up parkje begon de Phacealia ( bijenbloem) spontaan met een 2e bloei uit zaad dat begon te groeien nadat we het stro van de eerste bloei hadden verwijderd om ruimte te maken voor de mediterrane kruiden. Op Park 2020 ontdekten we een dode bunzing, wat aangeeft dat er zoveel konijnen,muizen en kikkers in onze ecologische oase leven dat er een familie marters kan bestaan.

De top van de week was het voor de eerste keer werken in het Sorghbosch in Heemstede. Dat is een voormalig landgoed waar nu drie bejaarden- of verpleeghuizen in staan. Ooit was dit dicht begroeid met stinsenplanten op de bosvloer. Maar door woekering van zowel beukjes als esdoorns is een groot deel van het bos dicht gegroeid. Jonge beuken overgroeien in dit bos de eeuwenoude eiken en eiken, beuken en Robina′s worden weggedrukt door honderden esdoorns. Ook aan de randen is een situatie ontstaan dat voetgangers en fietsers belemmerd worden door overhangende struiken. Om aan de eigenaren van het bos te laten zien wat we doen en hoe we werken, hebben we een keer een dag ingeruimd om ons visitekaartje af te geven. In die dag hebben we een derde ha en 50 m bosrand op orde gebracht en smaakte deze dag bij de meeste mensen naar meer. Het is in Heemstede de bedoeling om van ene vrijdag in de week waarin we projecten om en om doen toe te groeien naar het werken op meerdere dagen per week met een eigen coördinator en begeleider en verschillende vrijwilligers groepen net als in de Haarlemmermeer.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.